Menu Zavřít

Ohněm proti ohni. Unikátní robot od kalifornské společnosti BurnBot zabrání vzniku požárů tím, že spálí rizikovou vegetaci

4. 4. 2024
Doba čtení: 4 minuty
Autor: BurnBot
  • Americký startup BurnBot vyrábí dálkově ovládaná vozidla, jež dokáží spálit invazivní rostliny a další nežádoucí vegetaci
  • Cílem je zbavit se veškerého rizikového porostu, který může výrazně přispět k masivnímu rozšíření ohně
  • Firma nyní od investorů získala 20 milionů dolarů na další rozvoj svých technologií a služeb pro prevenci lesních požárů

Mnoho států na světě se v posledních letech potýká s nebývalým suchem, které často vede k rozsáhlým požárům. Velmi komplikovaná situace panuje například v americké Kalifornii, kde od roku 2017 vypuklo 13 z 20 nejničivějších požárů v historii státu, jež kromě obrovských škod na majetku vedly také k úmrtí několika desítek lidí.

Boj s požáry se proto v poslední době stává stále důležitějším, takže tomuto odvětví se věnuje i rostoucí počet firem. Jednou z nich je sanfranciský startup BurnBot, jenž v roce 2022 založili Anukool Lakhina a Waleed „Lee“ Haddad. Cílem společnosti je podle CNBC vyvinout speciálního dálkově ovládaného robota, který dokáže účinně spálit invazivní rostliny nebo jinou suchou vegetaci. Ta totiž může za určitých okolností šíření požárů výrazně podpořit.

Vozidlo BurnBot už má za sebou první úspěšné testy své technologie, přičemž na další rozvoj nyní firma získala investici ve výši 20 milionů dolarů (asi 469 milionů korun) od ReGen Ventures. Získané peníze mají sloužit k najmutí nových zaměstnanců, kteří budou pracovat především na vývoji lepších strojů schopných překonat strmější kopce a dostat se do menších prostorů.

Zařízení nevypouští kouř

V současnosti musí hasiči a majitelé pozemků při prevenci požárů využívat drahé, časově náročné a mnohdy dokonce nebezpečné způsoby. Nejčastěji se jedná o ruční vypalování rizikové vegetace s pomocí takzvané kapací pochodně (v angličtině drip torch), což je v podstatě konev naplněná naftou, která postupně odkapává na zem a následně je úmyslně zapálena. „Tato metoda ale vyžaduje velký počet lidí,“ řekl generální ředitel BurnBot Lakhina.

Majitelé pozemků tedy v poslední době využívají také ruční či mechanické stříhání vegetace, její postříkání herbicidy nebo spásání vegetace kozami či jinými podobnými zvířaty. Robot od firmy BurnBot by ale mohl představovat výraznou posilu ve složitém boji s ohněm. Speciální vozidlo, které svým vzhledem připomíná zemědělský stroj zkombinovaný s tankem, se umí pohybovat po pásech, což mu umožňuje manévrovat i ve složitém a nerovném terénu.

Umělá inteligence, satelity i drony. Firmy po celém světě vymýšlejí způsoby, jak zabránit rozsáhlým lesním požárům
Přečtěte si také:

Umělá inteligence, satelity i drony. Firmy po celém světě vymýšlejí způsoby, jak zabránit rozsáhlým lesním požárům

Uvnitř nejnovějšího modelu BurnBot RX se nachází několik řad hořáků, které vytvářejí úzké plameny, jež dokáží spálit jakoukoli nežádoucí vegetaci vyskytující se pod vozidlem. Velkou výhodou zařízení je pak skutečnost, že umí zachytit vznikající kouř, takže neznečišťuje okolní vzduch. Po shoření vegetace navíc vozidlo na místo opakovaně stříká vodu, aby uhasilo všechny zbývající uhlíky, které by mohly znovu vzplanout.

Pomůže hasičům i energetickým společnostem

Podle vedení BurnBot se jejich vozidlo skvěle hodí třeba k práci poblíž elektrického vedení nebo vysokonapěťových zařízení. V těchto místech totiž nelze používat klasické pálení pomocí kapací pochodně, protože by vzniklo velké množství kouře, který by byl dostatečně vodivý, aby ohrozil bezproblémové fungování zmíněných elektrických staveb.

Ačkoliv se může zdát, že je tento segment poměrně malý, jen kalifornská státní společnost Pacific Gas & Electric (PG&E) utratí ročně za správu vegetace na svém areálu přes jednu miliardu dolarů (zhruba 23,5 miliardy korun), přičemž na částce se do velké míry podílí právě likvidace rizikového porostu. Jinými slovy, právě PG&E by v budoucnu měla patřit k významným zákazníkům BurnBotu.

Nadějný startup se ale rozhodně neomezuje jen na energetické společnosti, takže své služby chce nabídnout i Kalifornskému úřadu pro lesnictví a požární ochranu. Cílem spolupráce by mělo být efektivnější vytváření takzvaných kontrolních linií. Při tomto procesu hasiči za příznivého počasí cíleně pálí určité oblasti, díky čemuž vzniknou pásy shořelé země. Ty následně dokáží zajistit, že případný oheň se přes ně nedostane do dalších míst.

ebf - tip - debata

Robot namísto lidí

Podle vedení kalifornské firmy představuje BurnBot zlepšení především po ekonomické stránce, jelikož jeho používání dokáže výrazně snížit počet potřebných zaměstnanců, kteří by danou práci vykonávali ručně. Kromě toho je zařízení ekologičtější, jelikož neznečišťuje ovzduší a při spalovaní vegetace je mnohem přesnější. V neposlední řadě pak robot dokáže zabránit šíření semen invazních druhů, aniž by si dané rostliny vypěstovaly rezistenci vůči herbicidům.

Němci vyvinuli ,elektrický nos‘ na detekci požárů. Do konce dekády má zachránit až čtyři miliony hektarů lesa
Přečtěte si také:

Němci vyvinuli ,elektrický nos‘ na detekci požárů. Do konce dekády má zachránit až čtyři miliony hektarů lesa

BurnBot chce už brzy rozšířit svoji činnost i za hranice Kalifornie. Jeho stroje by tak měly zamířit všude tam, kde hrozí vysoké riziko požárů, a tudíž je nutné se důkladně věnovat správě vegetace. „Jen ve Spojených státech je přes 200 tisíc kilometrů čtverečních pozemků, o nichž Lesní správa USA tvrdí, že potřebují ošetření každý rok. Téměř milion kilometrů čtverečních pak potřebuje naši péči alespoň jednou za pár let,“ uzavřel Lakhina.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).