Menu Zavřít

Ojetinám se daří

17. 8. 2007
Autor: Euro.cz

Patria Finance

EBF24

Počet osobních aut poroste v zemích střední a východní Evropy v příštích letech o tři až šest procent ročně. A ještě vyšším tempem by měla růst poptávka po dovážených ojetých automobilech. Údaje vyplývají ze studie Patria Finance. „Poptávka po automobilech poroste díky rostoucím příjmům, zvyšující se kupní síle, zlepšujícím se podmínkám financování a pozitivním vyhlídkám na pracovním trhu. Poptávka po ojetých vozech by měla růst i proto, že mladší část populace bude stále více muset cestovat, ale nebude mít na nový vůz,“ uvádí studie.
Celková velikost trhu s ojetinami je dle dokumentu v ČR na úrovni 250 až 300 tisíc aut ročně, z čehož soukromé prodeje prostřednictvím inzerce nebo osobních kontaktů čítají přibližně 50 tisíc vozidel za rok. Pro srovnání: slovenský trh s ojetinami odhaduje Patria na úrovni 100 tisíc vozů, maďarský trh na 350 až 400 tisíc a polský trh má prý potenciál 750 až 800 tisíc ojetin ročně.
Prostoru ke kalkulacím spotřebitelských preferencí je dost. Příklad? Zatímco průměrná doba vlastnictví automobilu staré patnáctky zemí EU je zhruba 4,6 roku, ve většině zemí střední a východní Evropy je období přibližně dvakrát delší. „To je další faktor budoucího silného růstu poptávky v regionu, jelikož stoupající kupní síla asi sníží délku tohoto cyklu,“ uvedl analytik Patria Finance Jiří Soustružník. Tendence kupovat ojetá vozidla namísto nových bude v regionu nejspíš relativně vysoká. Přestože kupní síla obyvatelstva roste, nové modely vozů jsou stále nedostupné pro většinu domácností a jednotlivců. Západní země tedy fungují jako dodavatelé použitých aut.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).