Menu Zavřít

Okamžitá odveta

17. 1. 2003
Autor: Euro.cz

Severomoravská energetika

ebf - tip - debata

OSTRAVA (rů) - Generální ředitel Severomoravské energetiky (SME) Tomáš Hüner i ředitel pro strategii Petr Ivánek zatím zůstali na svých postech. V dozorčí radě hlasovalo ve středu 15. ledna pro jejich odvolání šest členů, pět bylo proti. Týdeník EURO zjistil, že se hlasování zdržel zástupce delegovaný za Fond národního majetku (FNM) Luboš Vaněk. Stát, který má ve dvanáctičlenné dozorčí radě nadpoloviční počet křesel, tak nezískal potřebných sedm hlasů. Ministerstvo průmyslu, pověřené výkonem akcionářských práv, se však svého záměru nevzdalo a okamžitě rozhodlo, že Vaňka, který není zaměstnancem fondu, co nejdříve v dozorčí radě vymění. Mluvčí FNM Zuzana Opletalová již ve čtvrtek potvrdila, že fond do SME odeslal žádost o svolání další mimořádné valné hromady.
„Poslední vývoj ukazuje, že v české elektroenergetice rostou vlivy, které se snaží oslabit pozici státu v tomto oboru. Na to FNM nemůže reagovat jinak než nekompromisním prosazováním akcionářských zájmů státu, což souvisí i s posílením pozic před případnou budoucí privatizaci elektroenergetiky. Důkazem negativních vlivů jiných zájmových skupin v oboru je i ztráta loajality státem nominovaného člena dozorčí rady“, uvedla Opletalová.
Vaněk byl do minulého týdne předsedou dozorčí rady SME. Na mimořádné valné hromadě 8. ledna, která byla přípravou na personální změny v managementu (EURO 2/2002), se sice vzdal předsednictví, ale zůstal členem rady. Nové jednání akcionářů, které by ho mohlo z dozorčí rady odvolat, může být na základě platných lhůt svoláno nejdříve za čtyřicet dní.
Stát, který je majoritním vlastníkem SME, má v jeho dozorčí radě po dvou zástupcích za ministerstva průmyslu a financí a tři delegáty za FNM. Proti odvolání Hünera se v dozorčí radě postavil nejen zástupce minoritních akcionářů Miroslav Píše z firmy E.ON Bohemia, ale také všichni čtyři pracovníci SME delegovaní za zaměstnance.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).