Menu Zavřít

OKD jde do reorganizace. Proti byl jen jediný z věřitelů

11. 8. 2016
Autor: Berger Petr/Euro

Podnik OKD půjde do reorganizace. Rozhodli o tom hlasováním věřitelé firmy na čtvrteční schůzi u Krajského soudu v Ostravě. Proti hlasoval jen jeden ze 117 přítomných věřitelů a několik se jich hlasování zdrželo. Usnesení o povolení reorganizace vydá soud v nejkratší možné době, řekl soudce Petr Kula.

Věřitelé také rozhodli o rozšíření věřitelského výboru ze tří na čtyři členy. Ke skupině Advanced World Transport (AWT), státu (České správě sociálního zabezpečení) a zdravotní pojišťovně Revírní bratrská pokladna přibyla společnost Zeppelin.

Vedení OKD dostalo za úkol sestavit reorganizační plán, který pak budou věřitelé a soud schvalovat. „Na reorganizačním plánu jsme již začali pracovat a budeme se ho snažit zkompletovat v co nejkratší lhůtě,“ řekl generální ředitel a předseda představenstva OKD Dale Ekmark. Věřitelé rozhodli také o tom, že insolvenčním správcem zůstane Lee Louda. Změnit správce nechtěl ani jeden přítomný věřitel.

Paskov na odpis

Počítá se s uzavíráním dolů a propouštěním, útlum ale bude pozvolný, některé doly mohou fungovat zřejmě až do roku 2023. Jako první čeká uzavření už asi koncem roku Důl Paskov, který podle Loudy táhne dolů celé OKD. V dole pracuje 1800 lidí, část z nich by ale asi našla práci na jiných šachtách. Vedení OKD má nyní za úkol sestavit reorganizační plán, který budou schvalovat věřitelé a soud.

Rozhodnutí věřitelů uvítali prezident Miloš Zeman, členové vlády i zástupci OKD a odborů. Reorganizace je podle ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD) lepším řešením než konkurz a umožní s firmou neprodleně podepsat úvěrovou smlouvu na 700 milionů korun. Půjčka umožní fungování OKD minimálně do schválení reorganizačního plánu, uvedl Mládek. Zatím ale není jasné, jestli tato podpora projde u Evropské komise.

Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) by konkurz přinesl obrovskou nejistotu v nárůstu nezaměstnanosti i případných ekologických škodách. Prezident Zeman řekl České televizi, že reorganizace může zachránit alespoň část OKD, minimálně dvě šachty. Podle předsedy Sdružení hornických odborů Jaromíra Pytlíka reorganizace dává signál zaměstnancům, že budou mít práci a že se situace ve firmě uklidní.


Přečtěte si o nabídce podnikatelů na záchranu OKD:

Miliardáři Otava a Paukner nabídli OKD komoditní financování

Petr Paukner

Reorganizace také dá podle insolvenčního správce alespoň nějakou naději na úhradu pohledávek firmy, které činí asi tři miliardy korun. K soudu přihlásilo přes 550 věřitelů OKD pohledávky za více než 20 miliard, ale insolvenční správce většinu z nich neuznal.

Zástupci OKD u soudu řekli, že zisková by OKD mohla být na konci roku 2018. Odhad výnosů věřitelů ale činí jen 2,5 procenta. Míra uspokojení věřitelů závisí podle generálního ředitele OKD Dalea Ekmarka na vývoji cen uhlí.

EBF24

Vyhráno OKD ani po schválení reorganizace nemá, shodli se analytici. Důležitá bude diskuse nad finančním plánem reorganizace. Přežití OKD bude záviset mimo jiné na tom, zda dokáže přikročit k nepopulárnímu škrtání nákladů, uvedl analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. Podle hlavního ekonoma finanční skupiny Roklen Lukáše Kovandy bude ale po koksovatelném uhlí v regionu nadále existovat určitá poptávka.

Podle analytiků půjčka od státu firmě dlouho nevystačí. Ředitel OKD Ekmark v minulých dnech naznačil, že v příštím roce by firma mohla potřebovat půjčit další peníze. Ani podle insolvenčního správce se to nedá vyloučit. Podnikatel s uhlím a elektřinou Petr Paukner potvrdil, že spolu s dalším podnikatelem Petrem Otavou nabízí OKD takzvané komoditní financování až do výše dvou miliard korun.

Členové věřitelského výboru OKD:

Advanced World Transport (AWT)
Dopravní a logistická společnost, bývalá OKD Doprava. Patří mezi největší soukromé železniční nákladní přepravce v Evropě. Ve svém vozovém parku má více než 160 lokomotiv a 5100 vozů.

Společnost v ČR provozuje terminál kombinované dopravy v Paskově nedaleko Ostravy, více než 60 železničních vleček a vlastní přes 400 kilometrů železničních tratí. Do skupiny patří i společnost AWT Rekultivace (bývalé OKD Rekultivace), která se zabývá mimo jiné sanacemi starých ekologických zátěží.

AWT v Česku zaměstnává 2100 lidí. Loni firmu koupila polská skupina PKP Cargo, která je největším operátorem nákladní železniční dopravy v Polsku a druhým největším v Evropské unii.

AWT je věřitelem OKD s největšími uznanými pohledávkami, přihlásila pohledávky dohromady za více než 460 milionů korun.
Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ)
ČSSZ je největší finančně správní institucí ČR, spravuje agendu zhruba 8,5 milionu klientů, z toho více než 2,9 milionu důchodců. Vyplácí přes 3,5 milionu důchodů a měsíčně kolem 200 tisíc dávek nemocenského pojištění.

Kromě důchodového a nemocenského pojištění má ČSSZ na starosti i lékařskou posudkovou službu. Plní také úkoly vyplývající z mezistátních úmluv o sociálním zabezpečení a podle koordinačních nařízení EU je styčným místem vůči zahraničním institucím pro peněžité dávky v nemoci a mateřství, důchody a peněžité dávky v případě pracovních úrazů a nemocí z povolání.

Ve věřitelském výboru ČSSZ zastupuje stát.
Revírní bratrská pokladna (RBP)
Regionální zaměstnanecká zdravotní pojišťovna, působí především na střední a severní Moravě.

Vznikla v únoru 1993, v roce 1996 se sloučila s Moravskou zdravotní pojišťovnou. Za jejím vznikem stály různé těžební společnosti v čele s OKD, u vzniku Moravské zdravotní pojišťovny byla například společnost Tatra Kopřivnice. K 1. lednu 2016 měla zhruba 433 tisíc pojištěnců.
Zeppelin CZ
Výhradní prodejce stavebních strojů a zařízení Cat® pro ČR, na český trh dodává stavební, zemní, zemědělské a důlní stroje amerického výrobce Caterpillar. Je také dodavatelem komplexních energetických řešení a systémů od stejnojmenného výrobce.

Zeppelin CZ s.r.o. je součástí koncernu ZEPPELIN GmbH, který provozuje 190 poboček ve 30 zemích světa.

Čtěte dále:

OKD nevyplatila všechny mzdy. Někdo dostal jen zálohu

Pohledávky za OKD: soud podpořil insolvenčního správce

OKD získá půjčku 700 milionů od státu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).