Menu Zavřít

Okouzlení bublinkami

31. 5. 2012
Autor: Euro.cz

Bez deseti let už pět století existuje mezi producenty šampaňských vín rodina Philipponnat

Philipponnatové až do roku 1910 školili v Mareil-sur-Aÿ vína tichá. Bratři August a Pierre vybaveni čtyřmi stoletími zkušeností s produkcí vína vstoupili do „hry zvané šampaňské“ zvolna. Teprve v roce 1935 zakoupili mimořádnou polohu, vinici Clos de Goisses, a zcela proti tehdejším pořádkům těch necelých šest hektarů důkladně rekultivovali. Jižně situovaný svah s vynikajícími vlastnostmi tak založil věhlas jména Philipponnat.
Co je tak zajímavého na produktech vinařství, které v seznamu Grandes Marques – velkých šampaňských domů – nenajdete? Kromě mimořádné historické tradice, zmíněného fenoménu vinice Clos de Goisses a vinařské filozofii domu jsou to vlastnosti, jimiž disponují vína s etiketami Champagne Philipponnat.

Za vším hledej pinot noir

Výjimečnost vín rodiny Philipponnat se odvíjí od šetrného pěstování révy, maximálního zúročení kvalit terroiru a v neposlední řadě vnímavé práce ve sklepě. Fermentace při vyšších teplotách, krátké ležení na dřevě vybraných hroznů a šetrná dozáž – to vše zaručuje optimální vyškolení tichého vína, které tvoří nejlepší možný základ budoucího šumivého nápoje.
Vína domu stojí především na odrůdě Pinot noir, jejíž nenapodobitelná zdejší úroveň se spolupodílí na ryzím zvuku jména sklepa. Až na dvě „blanc de blancs“ – Grand Blanc a Sublime Réserve – je základem všech kupáží právě převaha jedinečných hroznů pinotu.
Roustoucí věhlas vín s etiketou Philipponnat si dokonce vyžádal rozšíření produkce. To umožnilo v roce 1997 spojení se skupinou Boizel Chanoine Champagne Group, třetím největším světovým producentem šampaňského. Plocha vinic vzrostla na sedmnáct hektarů a roční produkce se dotkla hranice 700 tisíc lahví. To si vyžádalo potřebu výkupu hroznů od jiných pěstitelů, tedy krok zdánlivě ohrožující kvalitu. Ovšem zkušenosti šestnácti generací vinařů potvrzují, že jméno Champagne Philipponnat je nadále zárukou výsostné výjimečnosti.

V proudu krajkoví

Jedním z proslavených zástupců sklepa je Champagne Philipponnat Royale Réserve. Víno se pyšní barvou tmavého zlata a brilantně vybroušenou čirostí. Prvním projevem ve sklence je jemné, spirálovitě krouživé a téměř nekonečné perlení. Bublinky stoupají vzhůru elegantně a s jistým espritem, bez divého předhánění se. V kytce se projeví první z charakteristických znaků, spojení nazrálé hroznově-ovocné mohutnosti s provokativní mladistvou vervou. To se vedle sebe rovnají projevy „usedlého“ pinotu a svěžesti, místy dokonce až bouřliváckého fanfarónství „chardonnky“. Červené bobule a medovo-květinové tóny jednotlivých odrůd tvoří aroma, které volá po napití.
V ústech pak doušek vykrouží celý vír chutí. Je v něm patrná vysoká nazrálost, která ovšem nedosahuje důstojné hloubky starších ročníků s jejich aristokraticky natěžkanými projevy. Díky máslově medovým dotekům a minerálnímu doprovodu bílé odrůdy celek ožije, neustálé velejemné neutuchající perlení protáhne dojem z plnosti a svěžesti těla do dlouhého a téměř bujarého odeznění. Víno umně spojuje chuť hroznu pinotu s kamenistým a nesmírně oživujícím, sametovým, kyselinkami však vyváženě podporovaným projevem bílé sorty. Královská noblesa a hravost letních luk se zde spojily a výsledkem je oblažující dojem z typického, přece však něčím ojedinělého šampaňského.
Nepouštím se do doporučení, zde si je však neodpustím. Všude tam, kde je k jídlu vhodné tiché bílé chardonnay, zkuste Royale Réserve. Přítomnost pinotu a hlavně pak neutuchající proud krajkoví drobných bublinek vynesou dojem z jídla o pěkných pár schodů výše.

MM25_AI

Champagne Philipponnat Royale Réserve

Použité odrůdy 40–50 % Pinot noir, 30–35 % Chardonnay, 15–25 % Pinot Meunier
školení dílem krátce v dřevěných sudech, dílem v nerezu, tři roky na jemných kalech v sudech bez malolaktické fermentace, po degorzáži dalších 15 měsíců na lahvi
alkohol 12 %
vývojový potenciál při dobrém uskladnění i patnáct dvacet let
Distributor pro ČR www.domaine.cz

  • Našli jste v článku chybu?