Menu Zavřít

Okovy solárního dědictví

16. 11. 2010
Autor: Euro.cz

Manažerský panel

MMF24

Všem je zřejmé, že zákon o podpoře alternativních zdrojů energie, schválený předchozím parlamentem a vládou, je koncipován velmi špatně. Hospodářská komora České republiky věnuje tomuto problému značnou pozornost už delší dobu. Počátkem letošního roku její energetická sekce analyzovala možné dopady bouřlivého rozvoje fotovoltaické energetiky, varovala před nimi tehdejší vládu a sama začala hledat řešení. Nakonec vládě poskytla řadu návrhů opatření. Ty ve svém důsledku znamenají celkově přijatelný nárůst cen elektrické energie u podnikatelů a domácností o 5,5 procenta v příštím roce. Opatřeními jsou zvýšení poplatku za vynětí z půdního zemědělského fondu, zavedení 26procentní daně pro sluneční elektrárny uvedené do provozu v letech 2009 až 2010 a zavedení darovací daně na emisní povolenky přidělené elektrárenským společnostem v letech 2011 až 2012.
Chápeme rozhořčení provozovatelů fotovoltaických elektráren, že se pro ně mění podmínky a státem na dlouhou dobu garantované výhody se de facto snižují. Vždyť právě kvůli výhodným státem garantovaným výkupním cenám se rozhodli do fotovoltaiky investovat. Státní garance jistě ovlivnily i úvahy a přístup bank při poskytování úvěrů na tyto projekty.
Na druhé straně je ale také fakt, že špatný legislativní krok zajistil pro tento obor tak výhodné podmínky, jaké v žádné jiné evropské zemi nejsou. Zároveň ohrozil rozvoj české ekonomiky a zdejší firmy snad ve všech oborech vystavil riziku snížení konkurenceschopnosti. A pokud by nyní nedošlo na opatření, která mají zabránit enormnímu nárůstu cen elektřiny, pak by vysoké energetické náklady mnohé firmy přivedly k zániku.
Dalším důsledkem by pak bylo zvýšení nezaměstnanosti. Stát by méně vybral na daních, zato více by vydal na různých sociálních dávkách. Opatření na snížení negativních dopadů vysokých výkupních cen za fotovoltaickou elektřinu jsou tedy vyšším zájmem a jsou nezbytná. Okovů, které nám uvazuje špatná legislativní norma, je třeba se zbavit dříve, než začnou citelně a bolestivě svazovat podnikání i celé české hospodářství.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).