Menu Zavřít

Okurkiáda 2008

1. 8. 2008
Autor: Euro.cz

Glosa

V agentuře Westminster museli minulý týden „bouchat“ jedno šampaňské za druhým. Čtěte dál. V pondělí rozeslali novinářům výzkum, v němž „odborná porota“ hodnotila rétorické dovednosti politiků, kteří byli vybráni dle četnosti mediálních výstupů na počátku roku 2008. Co jsme se dozvěděli? Inu, nic moc nového… V letním výcucu politické scény od panovníka po vesnického hulváta zvítězil Václav Klaus, jenž „užívá spisovný jazyk důsledně a takřka se nedopouští hovorové řeči. Špatné známky dostal Jiří Čunek,“ stojí v tiskové zprávě.
O to zajímavější je, jak studie vznikla. Projev osobností byl hodnocen toliko na základě dvou účastí v pořadu Otázky Václava Moravce. Z toho vycházela i šestice expertů, kteří své „subjekty“ známkovali ve čtyřech kategoriích: spisovný jazyk (vyhrál Klaus), způsob vyjadřování (Bém), rétorické schopnosti (Kalousek) a nonverbální komunikace (Rath). O jaké šlo odborníky? Kromě ředitele „mezinárodní výzkumné a konzultační“ agentury Tomáše Studeníka zasedala vedle Světly Čmejrkové z AV ČR i motolská mluvčí Eva Jurinová (má svou mediální agenturu) či Alexandra Alvarová, ve zprávě představená jako „nezávislá analytička, lobbistka“. Ano, tohle je obzvlášť legrační!
Nyní to nejlepší. Wordovský elaborát o sedmi stranách doplněný fotkami i šipečkami, který nemohl šestici lidí zabrat více než den dva strávené na gauči promítáním, zaútočil na média kardinální silou. Postupně. První jej v pondělí 15:40 hodin vydala ČTK, jež záhy studii nabídla i v angličtině. V úterý dobyla UDÁLOST prvou stranu Lidových novin (sic!), nicméně Hospodářské noviny i Mladá fronta DNES ji vytěsnily na stranu druhou. A Právo až na stranu třetí… Závěrem jasný vzkaz všem PR či komunikačním agenturám: naservírujete-li žurnalistům v letním parnu cokoliv byť jen trochu nápaditého, lehce dobudete headlines. A tak abychom ansámblu „westminsterských“ nepokazili kompletní mediální úspěch, tabulku s oním top-tenem otiskne týdeník EURO rovněž. Gratulujeme!

EBF24

Martin Rychlík

BOX:
Oznámkovaní „rétoři“ 1. Václav Klaus 2,076
2. David Rath 2,285
3. Miroslav Kalousek 2,538
4. Pavel Bém 2,642
5. Jiří Paroubek 3,020
6. Martin Bursík 3,036
7. Ivan Langer 3,071
8. Tomáš Julínek 3,785
9. Mirek Topolánek 4,076
10. Jiří Čunek 5,142
Pramen: Westminster

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).