Menu Zavřít

Oldřich Bubeníček: Na Mostecku není práce. Proto by se mělo dál těžit uhlí

15. 10. 2012
Autor: čtk

Když se v Ústí nad Labem lidí na ulici zeptáte na jméno Oldřich Bubeníček, nikdo ho nezná. Přitom zřejmě už brzy bude vládnout zdejšímu kraji a stane se prvním komunistickým hejtmanem v Česku.

E15: Překvapilo vás vítězství ve volbách?

Průzkumy ukazovaly na těsný souboj s ČSSD. Rozhodně jsem nečekal, že to bude rozdíl nějakých devíti procent.

E15: Od roku 1989 nebyl komunistický hejtman. Nastává velká změna, když teď bude?

Pokud jsme tady dostali důvěru, měli jsme post a dělalo se to dobře, třeba bychom se v budoucnu mohli prosadit i na celostátní úrovni.

E15: Budete mít při koaličních vyjednáváních podmínku, že chcete mít hejtmana?

Ustoupit v momentě, kdy máte 25 procent a druhá strana 16, to by bylo nefér.

E15: S kým byste šli nejraději do koalice?

Jsme ochotni jednat s každou stranou od středu odleva. Severočechy považujeme za středovou stranu. Teď je tam novinka, hnutí Pro Kraj, které neumím zařadit.

E15: Máte v programu, že chcete rozšířit těžbu uhlí na Mostecku…

Je otázka, jestli vůbec dnešní majitelé, firma Czech Coal, mají koupené ložisko pod Jiřetínem. Ale pokud by chtěli těžit, musí se domluvit s obyvateli a musí tam být náležité odškodnění. Ale hlavně: na Mostecku je vysoká nezaměstnanost. V první řadě jde tedy o pracovní místa.

E15: Jaké další nápady máte na snížení nezaměstnanosti?

Nezaměstnanost se odvíjí od politiky státu. Ale i kraj je ohromný zaměstnavatel. Třeba krajská zdravotní má šest a půl tisíce zaměstnanců, jsou tady střední školy, speciální školy, ústavy sociální péče, kde dělají další tisíce lidí. Vidíme jako velký problém, že polovička těch lidí, kteří jsou na těch úřadech práce, je naprosto bez kvalifikace. Musí jim pomoci i kraj. Nevím přesně jak, ale když se jim nepomůže, odvíjí se od toho kriminalita, drogy, sociální problémy a zdejší věčný problém soužití majority s minoritou.

E15: Co by to mohlo být?

Neumím teď přesně říct, ale vznikla pracovní skupina pro zaměstnanost při radě kraje. Ale je to v plenkách a jsou tam dobré nápady i jak využít evropské peníze.

E15: Máte nějaký recept na Šluknovský výběžek?

Není to bohužel jen Šluknovský výběžek. My i Karlovarský kraj máme takové enklávy pod horami všude. Pro ty lidi musí být nějaká práce. Já spoustu z nich znám ještě ze skláren. Nemám s nimi problém. Ale tehdy měli práci. Dneska tady máme generaci, která neviděla rodiče pracovat. A musí mít vzdělání.

E15: Jaká je pro vás ekonomická priorita v kraji?

Třeba privatizaci nemocnic bychom určitě nepodporovali. S investicemi je to těžké. Byla tu investice za miliardy do průmyslové zóny Triangl. Čekalo se, že firmy zaměstnají tisíce lidí. A ony horko těžko zaměstnají třeba stovku.

E15: Jakou roli hraje v kraji stranická ideologie?

My jsme se tady vždycky dokázali na projektech sjednotit. Hlasovalo se průřezem, ať byl ten z ODS nebo odjinud. Vztahy tady byly vždy slušné. To se mi na krajské politice líbí, že když o něčem rozhodnete, jsou vidět výsledky. V parlamentu už je to dost abstraktní, ty zákony.

E15: Láká vás jít do Prahy?

Dvakrát jsem kandidoval do Senátu, ale upřímně mě to do Prahy neláká.

E15: Říká se, že v Ústeckém kraji se v politice dříve či později umaže i svatý. Jak se chcete bránit korupčním kauzám?

My jsme zatím čistí. Kdyby náhodou některý z kolegů měl to pokušení, tak musí vědět, že v té funkci skončí.


Čtěte také:

V Ústeckém kraji vyhrála ve volbách KSČM před ČSSD

Voliči rozhodli. S reformami je konec

Zabodovala regionální hnutí


E15: Můžete říci něco o sobě, o svém profesním životě?

Oba rodiče pracovali v textilce v Ústí nad Orlicí. Vystudoval jsem gymnázium, potom jsem nastoupil do skláren jako dělník a později mistr, v devadesátých letech jsem dělal redaktora Haló novin. Od roku 1990 jsem v zastupitelstvu města Bílina.

E15: Kdy jste vstoupil do KSČ?

V roce 1974, na vojně.

CIF24

E15: Jak jste vnímal rok 1989?

Bral jsem to, jako že je to nějaká změna. Tak, jak to bylo i deklarováno Občanským fórem, se měl vylepšit stávající politický systém. Postupně došlo k majetkovému převratu, takže se to změnilo vysloveně na kapitalismus.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).