Menu Zavřít

Ole Hansen: Ceny obilovin klesají

13. 3. 2013
Autor: E15

Trhy s obilovinami se připravují na léto hojnosti. Při očekávaném vývoji počasí se v následující sezoně urodí na severní polokouli rekordní sklizeň. To už se začíná odrážet i na cenách nové úrody – kukuřice a sójové boby s dodáním na konci tohoto roku se v současnosti obchodují o 22 procent, respektive 13 procent níže, než je současná cena na trhu.

V krátkodobém horizontu se však trh musí vypořádat s nedostatkem současných zásob obilovin. A protože nevíme, jaké výkyvy počasí se případně promítnou na nadcházející pěstitelské sezoně, nejsou citelně nižší ceny tolik pravděpodobné.

Například kukuřice s dodáním v květnu našla podporu kolem hodnoty 6,8 dolaru za bushel. Navíc obchodníci se během minulého týdne připravovali na páteční zprávu o měsíčním vývoji nabídky a poptávky vydávanou americkým ministerstvem zemědělství.

Ještě před jejím zveřejněním prodali kukuřici a nakoupili sójové boby. Počítali totiž s tím, že zásoby se starou sklizní kukuřice by mohly být vyšší vzhledem k nižší poptávce, zatímco sójových bobů by mohl být i nadále nedostatek kvůli nižší produkci a exportům z Jihoafrické republiky.

Naopak cukr během uplynulého týdne rostl. Ke skokovému vývoji ceny došlo proto, že v hlavních brazilských přístavech čeká na svůj náklad kukuřice a sóji téměř 200 lodí. Takové zahlcení může na konci tohoto kvartálu vést až ke zpoždění dodávek cukru. Na druhé straně hrozící zrušení daně z lihu může způsobit, že se při výrobě benzinu začne používat více cukrové třtiny právě na úkor cukru.


Čtěte také:

O levné státní obilí zatím není valný zájem

Burzovní ceny potravin loni výrazně vzrostly

EBF24

Úroda je nižší, katastrofa se však nekoná


Autor je komoditním stratégem Saxo Bank

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).