Menu Zavřít

Olomoucký hejtman Košta odmítá rezignovat. Podle Babiše řízení kraje nezvládá

6. 2. 2017
Autor: ČTK

Zastupitelský klub ANO v Olomouckém kraji vyzval hejtmana Otu Koštu (za ANO) k rezignaci, hejtman to odmítl. Klub s krajským předsednictvem hnutí ANO a také šéf hnutí a ministr financí Andrej Babiš tvrdí, že Košta nezvládá řízení kraje. Kritizují také, že jako svého poradce zaměstnal bývalého hejtmana Jiřího Rozbořila z ČSSD, jenž je vyšetřován v korupční kauze. Košta tvrdí, že nijak nepochybil.

Výzva k rezignaci byla podle ANO jednomyslná. „Jako nováček v politice měl pan doktor Košta k dispozici celý náš odborný tým, stáli za ním zastupitelé. Bohužel u něj nad smyslem pro povinnosti převládla nekoncepčnost, chaotičnost a neschopnost práce v týmu. Pan Košta prostě neřídil kraj efektivně, odmítal spolupracovat s hnutím,“ uvedl krajský předseda ANO Ladislav Okleštěk.

„Pana Koštu se rozhodli naši zastupitelé odvolat z postu hejtmana a já jejich rozhodnutí podporuji,“ uvedl dnes Babiš. Vyčetl mu neefektivní práci a špatnou spolupráci s ostatními představiteli kraje. „Pan Košta ani nekomunikoval s náměstky z hnutí, nekoordinoval na kraji jejich práci se svou,“ uvedl. Podle Babiše má Košta také osobní problémy. „Začal mít problém i s alkoholem. Proto musí z postu hejtmana odejít,“ sdělil například serveru Blesk.cz.

Vyjádření podpory

Košta pochybení odmítá. „Výzvu k rezignaci jsem nepřijal. Důvody jsou jasné a zřejmé. Ty důvody, které mi byly dány na stůl, považuji za zástupné problémy, nikoli za skutkovou podstatu věci,“ řekl dnes Košta. V krajských volbách získal 2751 preferenčních hlasů, což byl na kandidátce ANO v Olomouckém kraji nejvyšší počet. Hejtman uvedl, že po zveřejnění informací o jeho možném odvolání mu vyjádřila spousta lidí podporu. „To byl možná ten hlavní důvod, mimo toho osobního přesvědčení, že nedošlo k manažerskému pochybení, že jsem prostě odmítl (výzvu k rezignaci),“ dodal hejtman. Dnes na 12:30 svolal tiskovou konferenci.

Košta je ve výzvě k rezignaci kritizován i za to, že jako poradce dočasně zaměstnal někdejšího hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD) stíhaného v korupční kauze Vidkun. Rozbořil odmítl, že by Koštovi dělal poradce. „Nedělal jsem poradce, neměl jsem uzavřenou poradenskou smlouvu. Pouze jsem mu předával agendu, je to mimo mísu,“ řekl dnes Rozbořil. Předávání agendy za těchto podmínek je v Olomouckém kraji dlouholetá praxe, řekl i krajský šéf ČSSD a první náměstek hejtmana Jiří Zemánek.

Jednání o odvolání

Pokud Košta nevyslyší výzvu k rezignaci, tak ANO na zastupitelstvu v závěru února navrhne jeho odvolání. O návrhu na odvolání bude ANO jednat s koaličními ČSSD a ODS, s nimiž má v krajském zastupitelstvu většinu.

Krajský šéf ČSSD Zemánek označil výzvu za vnitřní věc hnutí ANO. ČSSD jako koaliční partner bude podle něj plnit dohodu týkající se schválení případných personálních změn. „Hnutí ANO řeší svůj interní problém, je to jejich právo. Nechci to komentovat, je jejich právo hodnotit hejtmana. Personální věci však máme ošetřeny. Pokud by přišli s jiným jménem, máme domluvu, že bychom jej schválili,“ řekl Zemánek. Podotkl však, že jako „koaliční partner neshledal, že by bylo něco špatně“.

V zastupitelstvu Olomouckého kraje má po podzimních volbách ANO 16 křesel, druhá ČSSD devět a KSČM sedm. Koalice pro Olomoucký kraj má sedm zastupitelů, šesti mandáty disponuje hnutí Starostové pro Olomoucký kraj. Po pěti křeslech získaly ODS a koalice SPD-SPO. V předchozím volebním období v kraji vládla ČSSD s KSČM, nyní koalici tvoří ANO, ČSSD a ODS.

EBF24

Připomeňte si výsledky krajských voleb:

Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, Ústecký kraj, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, Vysočina, Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj, Moravskoslezský kraj, Zlínský kraj

Výsledky krajských voleb 2016

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).