U jezera Fertő-Tó dominují mužská vína
Pannonhalma-Sokoróalja a Sopron jsou dvě oblasti, jejichž návštěvou dokončíme pouť podél severní maďarské hranice od východu na západ. Pokusme se objevit, jakou hřivnou přispívají tato místa do nabídky maďarského vinařství.
Za jménem, které připomíná jazykolam - Pannonhalma-Sokoróalja – se skrývá šest stovek hektarů viničních tratí. Jedna z nejmenších oblastí je zaměřena převážně na odrůdy bílé. Z nich nalezneme ve výsadbách zejména Királyleányku, Chardonnay, ryzlinky a Tramín. Sem tam se objeví i Pinot Blanc a nově vysazovaný Sauvignon. Vinařství, mající zde dlouhou tradici, spojenou s klášterem v místě Pannonhalma, nemá ideální podmínky k velkým výsledkům. Chladné a vlhké podnebí s průměrnými půdami neumožňuje mimořádné sklizně, a tak se o vyšší kvalitě hroznů dá mluvit jen v obzvláště příznivých ročnících. Produkovaná vína odpovídají svou jakostí významu oblasti: nejde o mimořádnou nabídku, i zde se však mezi průměrem zablýskne malý skvost. Takovým je třeba Pannonhalmi Chardonnay ´97 z produkce Hilltop Neszmély nebo vína v nabídce sklepa Pannonhalma Coop. Z rodinných vinařských podniků se většímu věhlasu těší Szemenyei Family Winery v obci Nyúl.
Druhá oblast požívá věhlasu mnohem vyššího. Nejzápadnější oblast země, obkličující cípek Neziderského jezera, zasahující sem ze sousedního Rakouska (zde se jmenuje Fertő-Tó) je rozložena zhruba mezi městy Sopron a Fertőszentmiklós. Viničné plochy na 1374 hektarech v území, které převzalo jméno od střediska oblasti – Sopron, patří mezi nejznámější oblasti a zdejší vína mezi ta „olympijská“. Podobné či spíše shodné podmínky s velkou rakouskou oblastí okolo zmíněného jezera jsou pro to nejlepším předpokladem: rovina stepního charakteru, sem tam oživená nevysokou terénní vlnou. Převážně se zde (asi ze 75 procent) pěstují odrůdy modré. Z bílých mají v oblasti zastoupení především Veltlínské zelené, Sauvignon a nově Chardonnay. Dominující sortou je Frankovka, kterou doplňují Cabernety, Pinot Noir, Merlot a Zweigeltrebe. Vápenité půdy a specifické klima, ovlivněné jezerní hladinou, jsou podmínky, dovolující vyzrát hroznům – zejména modrým – do výrazných kvalit. Z nich připravená vína jsou, za stále častěji používaných novinek ve sklepním hospodaření, bohatá, s patrnou dohrou taninů, dobře pitelná. I když trochu drsnějšího charakteru, pro který jsou zvána víny spíše „mužskými“, představují jakostní možnosti, kterých může maďarské vinařství brzy dosíci.
V široké nabídce vín z oblasti Sopron stojí za zvláštní zmínku několik vskutku vydařených reprezentantů. Ze sklepa Jandl Family Winery je to povedený a žádaný barik Soproni Kékfrankos nebo stále populárnější Kékfrankos Rozé. Společnost Sopvin nabízí sympatické Chardonnay, zejména z ročníku ´98. Tibor Molnár – Vincellér Ház umí báječné Cabernet Sauvignony, Franz Wenninger připravil úžasnou Frankovku Selection v barikovém šatě.
Pro dnešní vzorek jsem se vrátil do Egeru a zvolil jsem značku, která se v nabídce již objevila. Jde o býčí krev, tentokrát ovšem z jiného soudku, tedy z jiného sklepa.
Egri Bikavér ´00 Ker-Coop KFT – Verpelet je ohnivé víno barvy retů Esmeraldiných, plné jiskrných pablesků. V buketu se předhánějí vůně tmavého ovoce, doprovázené jen s naznačeným odérem dřeva. Chuť potom, výrazná a jadrná, s lehkou hořčinkou v konci a stopou tlejícího listí, upomíná onu pověst o tom, že takové víno přivedlo obránce města Egeru k vítězství v bitvě předem prohrané.
Jde o jednoho z řady lepších reprezentantů maďarských vín, který pulsuje divokým rytmem čardáše a podmanivými tóny houslí uherských primášů. Sametově hladivé, svérázné noty ve výrazu každého doušku probouzejí choutky na dobrou krmi a odvážné tance.