Menu Zavřít

Omluvte se poctivým taxikářům, vyzvalo Ťoka Liftago

22. 2. 2018
Autor: Liftago

Provozovatelé taxi služby Liftago dnes vyzvali ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO), aby se omluvil taxikářům dodržujícím zákony za své výroky, že za neutěšenou situaci v oboru si mohou podnikatelé v taxislužbě sami. Ťok to považuje za nedorozumění.

Podle zakladatele Liftaga Ondřeje Krátkého jsou za krizi v odvětví odpovědná ministerstva dopravy a průmyslu a obchodu. „Ve své rétorice zapomínáte přijmout svůj díl odpovědnosti za to, že zákony této země jsou masivně porušovány z důvodu chybějící vymahatelnosti zákona v taxislužbě. A to jak v případě podvodníků v taxislužbě, tak i podvodníků mezi taxi aplikacemi, které masově zneužívají právní a daňové odpovědnosti tisíců amatérských řidičů a samy odpovědnost nenesou,“ uvedl v otevřeném dopise adresovaném ministrovi Krátký.

Ťoka podle jeho slov mrzí, že došlo k nedorozumění v debatě o příčinách současného stavu podnikání v taxislužbě. „Když dnešní situaci kritizuji, vždy hovořím jen o těch řidičích, kteří tomuto odvětví i třeba Praze ničí pověst svým chováním,“ podotkl. Ministr podle svého vyjádření rozhodně nehází všechny licencované řidiče taxislužeb nebo zprostředkovatele do jednoho pytle a respektuje všechny, kteří podnikají slušně a řádně.

Liftago
Liftago je česká aplikace na zprostředkování taxi. Od počátku spolupracuje výhradně s licencovanými řidiči taxi, jejichž licence a doklady ověřuje. Aplikace zprostředkovává jízdy přes čtvrt milionu cestujících v Praze, Brně, Ostravě, Zlíně a Liberci. Liftago využívá kolem 1500 řidičů taxi.

Další porážka pro Uber: kvůli nejasnostem v předpisech končí v Maroku

 Uber končí v Maroku, ilustrační foto


„Vás, pracovníky Liftago, jsem při různých diskusích o moderních aplikacích uváděl jako příklad služby, která se i v současném právním prostředí dokáže prosadit na trhu a která funguje zcela legálně, a měla by být pro řidiče jezdící pro společnosti Uber nebo Taxify příkladem. Koneckonců tyto dvě společnosti jsme přestali zvát k jednání o budoucí legislativě a vyzvali jsme je, aby dodržovaly platné zákony,“ dodal ministr.

CIF24

Proti Uberu a Taxify, které zprostředkovávají odvoz lidí nelicencovanými řidiči, se v posledních dvou týdnech zvedla vlna protestů taxikářů. Ministerstvo dopravy slíbilo urychleně novelizovat zákon o silniční dopravě, který by zavedl odpovědnost zprostředkovatelů za řidiče, kteří pro ně jezdí. Poslanci podle Ťoka spíše upřednostňují před rychlou změnou zákona o silniční dopravě, která chce zavést odpovědnost zprostředkovatelů, širší změnu zákona. Ta má řešit rozdílná pravidla pro řidiče s taxametrem a řidiče používající pouze aplikace. O návrhu chce Ťok jednat se zástupci taxikářů v pátek.

Dále čtěte:

Taxikáři protestovali proti Uberu. Bylo jich přes 1400

Blokování ulic není řešení, říká o protestech taxikářů Krnáčová

Airbnb na kolech chce navždy změnit přístup k vlastnictví aut. Okouzlil i Daimler

Komentář: Uber jako predátor

Ondřej Krátký: Pojďme sdílet taxík


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).