Menu Zavřít

Ondřej Liška: Zelení nejdou ostře doleva

17. 10. 2013
Autor: zeleni.cz

Dělení na pravolevém spektru považují zelení za překonané. Levicové vlády zde historicky dělaly pravicovou politiku, pravicové vlády dělaly politiku levicovou. Svorně však kradly, podrývaly právní stát i důvěru občanů. V tomto se Strana zelených, jediná strana nepoznamenaná korupčními skandály, významně odlišuje.

Ve svém srovnání autor komentáře kritizuje „nepochopitelné zakormidlování českých zelených ostře doleva“. Možná tak činí při vědomí odchodu Martina Bursíka. Jsem však přesvědčen, že se toto tvrzení nezakládá na pravdě. Především chci zdůraznit, že dělení na pravolevém spektru považují zelení za překonané.

Levicové vlády zde historicky dělaly pravicovou politiku, pravicové vlády dělaly politiku levicovou. Svorně však kradly, podrývaly právní stát i důvěru občanů. V tomto se Strana zelených, jediná strana nepoznamenaná korupčními skandály, významně odlišuje. Samozřejmě, že jednotlivé body našeho programu lze na pomyslnou pravolevou škálu zařadit, pokud bychom však vzali pomyslný průměr, pak jsou zelení stranou blízko středu.

Zelení kladou programový důraz na dvě hodnoty. První je odpovědnost každého z nás za sebe i za společnost, v níž žijeme, což je hodnota, kterou lze identifikovat jako pravicovou. Druhou je silný sociální rozměr, který je typický pro levicové strany.

Pokud jde o koaliční potenciál Strany zelených, kategoricky vylučujeme spolupráci s KSČM a ODS. Jsme připraveni jednat se všemi ostatními stranami z levé i pravé části spektra. V komentáři autor dále ilustruje údajně bizarní programové nápady zelených na snaze o vyšší zdanění slazených nápojů. Rád bych řekl, že volební program zelených je veřejně dostupný na internetu a žádný takový návrh neobsahuje.


Autor je předsedou Strany zelených


Čtěte také:

CIF24

David Klimeš: Zelená ladí s pravicí, vzkazují Němci

Nejčastější vábničky stran: Demokracie, hysterie, komunisté

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).