Menu Zavřít

OPAKOVANÝ KROK PROTI KUŘÁKŮM

30. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Manažerský barometr

Poměrně pozitivní názor vyjádřili účastníci Manažerského barometru na nový systém zdaňování a kolkování tabákových výrobků. Domnívají se, že nová struktura je přehlednější a spravedlivější. Někteří se dokonce přiklánějí k tomu, že daňová zátěž by měla být ještěvyšší.

„Povede–li kolkování a danění podle nového návrhu ke zdražení, čímž odradí od kouření alespoň jediného „čoudila , lze toto opatření považovat za přínosné, tvrdí jedna z manažerek. Zároveň dodává: „O cigaretách se většinou mluví jen jako o ekonomické kategorii. Kuřáctví přitom považuji za vážný společenský problém. Jak je možné, že třicet procent populace ničí život ostatním? Jiný respondent říká: „Odradí–li vyšší ceny jen pár kuřáků, je to krok dopředu.

Jsou i tací, kteří se stanovením jednotných cen tabákových výrobků nesouhlasí. „Vymezení cen je škodlivým pohrobkem cen–trálně řízené ekonomiky s cenovým plánem. Systém zdanění ani kolkování rozhodně přínosné nejsou. Až to pochopí i státní úředníci, bude zase po změně, je přesvědčen jeden z dotazovaných.

Objevily se i hlasy volající po ještě vyšší daňové náročnosti tabákových výrobků. „Připustil bych i výrazně vyšší daně, protože kuřáci jsou potenciálním nebezpečím pro své okolí a jejich bezohlednost je stále vyšší, tvrdí tento manažer. Další respondent si myslí, že nový systém pomůže i státní pokladně: „Výrazně se podle mého názoru sníží možnost daňových úniků, proto tento režim podporuji.

EBF24

Zajímavá myšlenka uzavírá anketu: „Už se těším až budu mít jistotu, že v každé restauraci druhé cenové skupiny dostanu identický biftek za identickou cenu. Na bývalých exponentech KSČ v sociální demokracii je vidět, že starého psa novým kouskům nenaučíš.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).