Menu Zavřít

OPANUJE POLE

7. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Tyson

ebf - tip - debata

NEW YORK (bef/Reuters) – Zpracovatel drůbežího masa Tyson, který se označuje za globální jedničku v oboru, rozšiřuje záběr na domácím hřišti. Koncern uspěl v soutěži o velkokapacitní jatka skotu a vepřů IBP, která získá za 4,7 miliardy dolarů. Tento krok vynese Tyson Foods do čela masného průmyslu ve Spojených státech.
Nabídkou více než třiceti dolarů za akcii se vítěz prosadil proti konkurentovi Smithfieldu, s nímž bojoval několik měsíců. Smithfield, specialista na vepřové, byl ochoten dát ještě o dva dolary za akcii více. Ve prospěch rivala rozhodlo nakonec údajně to, že Tyson byl ochoten zaplatit 50,1 procenta celé sumy v hotovosti. „IBP dluží svým akcionářům vysvětlení, proč dala přednost právě nabídce Tyson Foods, tvrdí Paul Korngiebel, manažer společnosti Brandes Investment Partners, jež drží devět procent cenných papírů jatek IBP.
Převzetím IBP, jedničky v oboru hovězího a dvojky ve zpracování vepřového masa ve Spojených státech, se Tyson přestává soustřeďovat na drůbež. V této branži dosud ovládal v USA čtvrtinu trhu. „Tato koupě nám umožní větší vliv na mocný americký potravinový trh, předpokládá šéf představenstva expandující firmy John Tyson.
Společný podnik očekává budoucí roční obrat třiadvacet miliard dolarů, v jeho provozech bude zaměstnáno 114 tisíc lidí.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).