Menu Zavřít

Opatrný investor

25. 10. 2002
Autor: Euro.cz

Asset management je novou možnosti správy jmění

Podstatou jakékoli nadace je její nadační jmění (odlišné od takzvaného ostatního jmění) - nelze ho spotřebovat ani používat ke grantové činnosti. Prvořadým úkolem nadace je efektivní správa nadačního jmění a maximalizace výnosu, který jmění přinese. Nadace si tedy musí počínat jako opatrný investor: peníze, které získala od dárců jako vklad do nadačního jmění, musí investovat a poté přerozdělovat formou grantů až úroky či kapitálové výnosy získané z investování těchto prostředků.
Jaké jsou jednotlivé možnosti kapitalizace nadačního jmění? Červencová novela zákona o nadacích sice přinesla nové možnosti, ale velkou část nadačního jmění tvoří příspěvky z Nadačního investičního fondu, na které se navíc v tuto chvíli vztahují přísnější omezení.

Banky.

Peněžní prostředky je těžko možné uložit jinam než do banky, nejlépe na termínovaný vklad. Je to vysoce bezpečná a nadacemi zřejmě často využívaná cesta. Při porovnání úrokových sazeb těchto vkladů a míry inflace je však zřejmé, že spoléhat se výlučně na tento způsob je značně nerentabilní. O vysoce bezpečnou investici s předem definovaným výnosem jde i v případě veřejně obchodovatelných dluhopisů vydaných nebo garantovaných státem. Ovšem jakmile nadace dluhopisy nakoupí, musí je držet až do doby jejich splatnosti – prodej před splatností není povolen. Může přitom jít i o desítky let.

ebf - tip - debata

Podílové fondy.

Další možností jsou podílové listy otevřeného podílového fondu založeného pouze pro potřeby nadací. V České republice ovšem působí jen tři takové fondy. Nejvíce zkušeností zatím nasbíral Balancovaný fond nadací ve správě ŽB-Trust, investiční společnost, a. s., jež v roce 1999 zvítězila v náročném výběrovém řízení Fóra dárců – Asociace nadací na správce prostředků nadací. V dlouhodobém horizontu je investičním cílem BFN zhodnocovat prostředky nad úroveň vkladů v bankách a spořitelnách investováním na kapitálovém trhu. Jde o státní cenné papíry, hypoteční zástavní listy, cenné papíry obchodované na BCPP a dluhopisy emitované státy OECD nebo jejich centrálními bankami a ve velmi omezené míře akciové instrumenty. Fond vyplácí výnosy z investice jedenkrát ročně. Investice do BFN je oproti předchozím dvěma způsobům více operativní, vložené prostředky lze podle potřeby přesouvat do jiných povolených možností prakticky okamžitě.

Cenné papíry.

Asset management (obhospodařování portfolia) nově umožňují novely zákona č. 227/1997 Sb., o nadacích a nadačních fondech, a zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, platné od 1. července 2002. Odbornou správu části nadačního jmění – cenných papírů - může provádět osoba k tomu oprávněná na základě zvláštního zákona (zákon č. 591/1992 Sb., o cenných papírech, v platném znění). Budou-li údaje o smlouvě o správě cenných papírů zapsány v nadačním rejstříku, pak výnosy z držby cenných papírů spravovaných na základě takového smluvního ujednání budou osvobozeny od daně z příjmů právnických osob nadace. Nadace může s obchodníkem s cennými papíry uzavřít navíc smlouvu o investičním poradenství a smlouvu o nákupu a prodeji cenných papírů. Dlouhodobě dává správa portfolia vedená na základě striktně konzervativní strategie předpoklad vyššího výnosu než na depozitních účtech v bance. Manažer portfolia poskytuje pravidelné konzultace, strategii a řízení likvidity lze měnit během doby trvání investice. Nadaci však mohou narůst administrativní úkony, ať už související s pokyny obchodníkovi pro nákup a prodej cenných papírů na základě jeho investičních doporučení, nebo související s účetní agendou nadace. To může být podstatné především pro menší nadace. Každá nadace musí uvážit na základě své velikosti, charakteru činnosti a objemu nadačního jmění, která z uvedených možností je pro ni optimální.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).