Menu Zavřít

Opavská firma Arako dodá armatury pro jadernou elektrárnu ve Finsku

17. 9. 2017
Autor: Profimedia.cz

Výrobce armatur Arako z Opavy bude dodávat armatury pro projekt výstavby jaderné elektrárny Hanhikivi ve Finsku. Dodá tam celkem zhruba 1000 armatur. Dodávky jsou naplánovány na rok 2020. Řekla to marketingová manažerka Olga Zmelíková. Hodnotu zakázky společnost zveřejňovat nebude.

„Smlouvu na dodávku armatur pro jadernou elektrárnu Hanhikivi jsme uzavřeli v prosinci 2016. Následoval audit a další kroky spojené s kvalifikací dodavatele pro projekt. Na projektu pracujeme neustále, v současné době se zaměřujeme na technické záležitosti,“ uvedla výkonná ředitelka společnosti Arako Julia Dolgusheva.

Elektrárna bude stát na mysu poblíž obce Pyhäjoki. Bude vybavena ruským reaktorem VVER-1200 a její spuštění je naplánováno na rok 2024. „Projekt bude přizpůsoben finským národním požadavkům na bezpečnost, které, dle slov mnohých světových odborníků, jsou jedny z nejpřísnějších ve světě,“ uvedla Změlíková.

Společnost Arako patří do strojírenské divize Atomenergomaš ruské korporace Rosatom. Má přes 200 zaměstnanců. Vyrábí průmyslové armatury pro jadernou a tepelnou energetiku, chemický, petrochemický průmysl a plynárenství. Svou produkci vyváží do celého světa, například do Německa, Rakouska, Slovenska, Indie, Číny, Ruska, Velké Británie.

ebf - tip - debata

Přečtěte si o nákladech na likvidaci těžby uranu v Česku:

Sanace po těžbě uranu ve Stráži pod Ralskem vyjde na 25 miliard

 Areál Diama pro těžbu uranu ve Stráži pod Ralskem


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).