Menu Zavřít

OPEC dál ztrácí kontrolu nad cenou ropy

15. 3. 2017
Autor: CC BY-SA 2.0: user via Flickr

Rozhodnutí OPEC snížit těžbu ropy zřejmě nebude mít kýžený účinek. Rozdíl podle expertů vykompenzují USA a cena díky tomu nejen že nevzroste, ale pravděpodobně naopak bude klesat.

Na snížení objemu těžby ropy se členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) shodli naposledy loni v listopadu. Jak se ale ukazuje, záměru zvýšit cenu suroviny tím dosáhnou jen stěží.

Oč méně ropy ovšem Saúdská Arábie a další země kartelu vytěží, o to víc jí dodají na trh ostatní státy, například USA. Analytici proto očekávají, že cena zůstane nadále na 50 dolarech za barel (159 litrů).

Vývoj ceny ropy:

Crude Oil Chart

Saúdskoarabský ministr ropného průmyslu Chálid Fálih koncem minulého týdne při vystoupení na energetické konferenci CERA v Houstonu prohlásil, že jeho země aktuální omezení těžby možná ještě prodlouží. Následujícího dne na důvěrném setkání se zástupci amerických ropných společností ovšem mluvil jinak. „Nespoléhejte se na to, že budeme dál těžit tak málo ropy,“ pohrozil konkurentům.

Spíše strop než dno

Jakmile tato zpráva unikla, ceny ropy na světových trzích klesly, přičemž americká lehká ropa WTI letos poprvé klesla pod 50 dolarů za barel. Stabilním cenám posledních měsíců byl rázem konec a podle analytiků bude ještě hůř. „Škrty pořád nejsou dost velké, aby poslaly nabídku do deficitu. Domnívám se, že 50 dolarů za barel je pravděpodobně spíše strop než dno a že ceny letos potenciálně klesnou na 40 dolarů,“ citovala šéfa komoditního výzkumu v Commerzbank Eugena Weinberga televizní stanice CNBC.

V uplynulých 3 měsících cena kolísala jen mezi 50 a 55 dolary za barel, jakkoli kartel omezuje těžbu již od ledna. Už tenkrát ale bylo zjevné, že tím cenu nijak vysoko nad 60 dolarů nevyšroubuje. Fálih tedy nevaroval americké těžaře náhodou. Produkce ropy USA aktuálně opětovně narůstá takovým tempem, že Saúdská Arábie a její souputníci z kartelu bojují o podíly na trhu. Děje se tedy přesně to, čemu se Rijád vždy snažil předejít.


Čtěte také: V Česku aktivní CEFC cílí na ropu. Jedná o koupi čínských rafinerií  ropná rafinerie


Podle analytiků bude cena nejdůležitější suroviny světa letos stagnovat na 50 dolarech. Vývoj uplynulého týdne ukázal, že převis nabídky ropy na trhu nezmizel a omezení těžby zemí OPEC nestačí na to, aby jej eliminovaly. „Jsme v patové situaci. Američané zvyšují nabídku, zatímco země OPEC ji snižují, což cenu v důsledku udržuje v jen těsném rozpětí,“ nechal se slyšet expert na suroviny dánské Saxobank Ole Hansen.

WT100

Jakmile začala být před několika lety dostupná technologie těžby ropy frakováním (štěpením) břidlice a cena ropy vzrostla, spustily americké koncerny na domácím území ropný boom. Následný převis nabídky se střetl se slábnoucí poptávkou a v polovině roku 2014 se cena v důsledku toho propadla. Náklady na frakování od té doby sice klesly, ovšem ve srovnání s těžbou z konvenčních ložisek je stále ještě poměrně drahé. To zas hraje do karet zemím OPEC a zvláště pak Saúdské Arábii, která je schopná těžit se ziskem i při ceně 20 dolarů. za barel.

O ropě dále čtěte:

Uvolnění vývozu pomohlo. Američané už exportují o polovinu více ropy

Rusko nesnižuje těžbu ropy, jak se dohodlo s kartelem OPEC


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).