Menu Zavřít

Operace doktora Cvacha

3. 2. 2014
Autor: Redakce

Luboši, ty jsi takový doktor Cvach české zahraniční politiky, prohlásil kdysi o stínovém šéfdiplomatovi ČSSD Lubomíru Zaorálkovi jeho kolega z ODS Alexandr Vondra.

Zatímco se ovšem Vondra propadl do hluboké strže zapomnění, Zaorálek si minulý týden převzal klíče od Černínského paláce. Jenže jak to tak vypadá, prozatím stejně jako legendární televizní rýpal z Nemocnice na kraji města spíš popíjí ve své kanceláři kávu a glosuje odborný tisk, než aby operoval.

Zatímco i česká média tři dny reportovala z Mnichova, kde se konala tradiční bezpečnostní konference, jedna z nejdůležitějších akcí k zahraniční politice, třeba o situaci na Ukrajině jsme se z úst nového ministra nedozvěděli nic kloudného. Snad jen to, že nám různí pravdoláskaři chtějí vnutit představu, že jde o to, zda země půjde k Evropě nebo k Rusku. Je to prý mnohem složitější a je třeba naslouchat.

Chybí iniciativa

Rychlé tužky nechtějí být škodolibé, protože Zaorálek netušil, zda a jestli vůbec se ministrem nakonec stane, a tak raději nic nepodnikal. Jenže takový Karel Schwarzenberg, kterého Zaorálek tepal za kdeco, na Ukrajině osobně byl. A spolu s předsedou Poslanecké sněmovny Janem Hamáčkem vyrazil debatovat i do Mnichova.

Pokud chce Zaorálek přesvědčit, že chce dělat zahraniční politiku skutečně nově, měl by se chopit iniciativy a dokázat, že pro Česko je východní partnerství EU priorita nejen na papíře. Už jen kvůli desítkám tisíc Ukrajinců, kteří u nás žijí a pracují, by se slušelo říct nahlas, že vyvážet demonstranty do lesů, bít je a zastrašovat, je nehoráznost. A že pendrekem se pořádek obvykle nespraví. Dokud bude ale Zaorálek rozumovat ze své úřadovny, těžko se zbavit dojmu, že růžolící Vondra měl nakonec přeci jen pravdu.


Čtěte další komentáře Blahoslava Hrušky:

Mlčeti zlato

Magická hlubina

MMF24

Konzervativci na běžkách


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).