Menu Zavřít

Opět bez pochvaly

13. 7. 2007
Autor: Euro.cz

NKÚ, ŘSD

ebf - tip - debata

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) prověřoval Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). A zase jej nepochválil. „Přestože se jednalo o navazující kontrolu, výsledky ukázaly, že v ŘSD přetrvávají závažné nedostatky v hospodárnosti zabezpečování provozu,“ řekl prezident NKÚ František Dohnal. Vedení ředitelství, jež má na starosti výstavbu a údržbu komunikací, se ohradilo. Vyznění zprávy označilo za nevyvážené a zjištění vytržená ze souvislostí. Kontrola se navíc týkala let 2005 a 2006, kdy nový management ještě nebyl ve funkci.
Kontrolní úřad vyčetl ŘSD nedodržování zákona o veřejných zakázkách u šesti objednávek. Kontroloři nalezli pochybení například při rekonstrukci budovy ŘSD na Pankráci, kdy zástupci závodu Praha dělili zakázky do dílčích bez faktického důvodu (stavební práce za 27 milionů zadali na základě 21 smluv a objednávek, šest zakázek za 7,7 milionu korun dokonce jednomu dodavateli) nebo uzavírali kontrakty úplně bez výběrových řízení.
Zásadní nedostatky objevil NKÚ v evidenci pozemků a při správě a vymáhání pohledávek. Pracovníci úřadu kritizovali bezplatné používání služebních automobilů nebo využívání cizích pozemků zastavěných silnicemi bez vypořádání majetkoprávních vztahů. Přitom ministerstvo dopravy loni poskytlo ŘSD čtvrtmiliardovou dotaci na výkup parcel, avšak úřad do kontroly nevyčerpal ani korunu. Dále NKÚ konstatoval, že ředitelství řádně nevymezilo ani předměty pronájmů a výše nájemného nebyly dostatečně zdůvodněny (zejména u pronájmů reklamních ploch).
„Konstatování o zjištění nedostatků 'u šesti veřejných zakázek' je třeba dát do souvislosti s faktem, že v kontrolovaném období ŘSD zadalo množství zakázek vyjádřené trojciferným číslem, tudíž procentuální míra chybovosti je dle názoru vedení přijatelná,“ reaguje ŘSD. Kritiku nepřijímá ani u cizích pozemků. Jako zavádějící označilo ŘSD tvrzení o služebních vozidlech. Jde prý jen o právní názor úřadu. Řadu zjištění nicméně považuje za objektivní, zejména pronájem ploch a pozemků nebo hospodaření s pohledávkami, na než se zaměří.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).