Menu Zavřít

OPĚT NA MRTVÉM BODĚ

7. 8. 2001
Autor: Euro.cz

GTS

PRAHA – Další telekomunikační firmou, která se s Českým Telecomem nedohodla na znění propojovací dohody, je GTS. Jednání zamrzla na obdobných pasážích jako u společností Aliatel a Contactel (EURO 2, 4/2001). Ke vzájemnému propojení sítí zatím nemůže dojít a noví operátoři nemohou poskytovat hlasové služby.

„Trváme na zachování reciprocity cen jak v případě ukončení hovoru v síti GTS, tak v síti Českého Telecomu, vysvětluje generální ředitel GTS Milan Rusnák. Společnost navrhla Českému Telecomu průměrnou cenu za propojení ve výši 0,31 Kč za minutu (obdobnou cenu si sjednali i alternativní operátoři při volání mezi svými sítěmi). Telecom na návrh GTS přistoupil, ale pouze pro volání ze sítě Telecomu do sítě GTS. Opačným směrem žádá průměrnou cenu 0,54 Kč za minutu (0,66 Kč ve špičce, 0,33 mimo špičku). Volání jedním směrem by tak ale bylo levnější než volání opačným směrem. „Bylo by popřením všech tržních principů, pokud bychom stejnou službu nakupovali za vyšší cenu, než za kterou ji prodáváme, prohlašuje ředitel Rusnák.

EBF24

Stejně jako další noví operátoři se ani GTS nedohodla s Telecomem na záležitostech kolem internetu, zelených linek a audiotextových služeb. Firma GTS také odmítá požadavek Telecomu, aby platila navíc zvláštní poplatek za užívání přístupových kabelových svazků. Ve sporných záležitostech by měl rozhodnout Český telekomunikační úřad.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).