Menu Zavřít

Opět skimming

3. 3. 2005
Autor: Euro.cz

ČS

CIF24

PRAHA (try, vlp) - Česká spořitelna (ČS) řeší opět problém se skimmingem platebních karet. Zablokovala jich téměř tisíc a nyní je klientům bezplatně vyměňuje. Stejně jako v dubnu loňského roku jsou postiženi zákazníci banky, kteří vybírali peníze z bankomatů spořitelny především v Praze a Brně. Loni již banka pro jistotu tisícovku karet vyměnila, na rozdíl od současnosti tehdy díky preventivním opatřením k žádným zneužitím nedošlo.
„I v současné době se jedná o karty, které byly zkopírované loni. Podvodníci jimi však začali platit až nyní v zahraničí, především ve Španělsku,“ popsala trik podvodníků mluvčí České spořitelny Klára Gajdušková s tím, že prokázané případy zneužití karet jsou v jednotkách. Škody, které způsobili podvodníci klientům ČS, dosahují řádově stovek tisíc. Banka je však při prokázaném podvodu zákazníkům kompenzuje v plné výši.
„Preventivně však vyměňujeme téměř tisíc karet. Do bankomatů rovněž instalujeme zařízení, které by mělo skimming omezit. Nyní je přibližně na dvou třetinách přístrojů,“ dodala Gajdušková. Pro zkopírování karty je potřeba znát jak údaje z magnetického proužku, tak PIN karty. Podvodníci proto na bankomaty instalují jak kopírovací zařízení, tak mikrokameru, která sejme PIN.
Problém skimmingu, proti kterému nyní neexistuje žádná účinná obrana, by měly vyřešit až čipové karty, které některé české banky již začínají vydávat. Podle dohody karetních asociací bude v budoucnu za platbu ručit vždy ta strana, která čipovou technologii nepodporuje. To znamená, že pokud člověk, který nemá čipovou kartu, platí na terminálu či vybírá z bankomatu, který čipovou technologii podporuje, ručí za platbu banka, neboť nevydává čipové karty. V jiném případě je garantem platby obchodník.
V České republice jsou největšími vydavateli čipových karet standardu EMV Komerční banka a ČSOB, ČS čipy zatím pouze připravuje.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).