Menu Zavřít

OPĚT VYŠŠÍ SAZBY

26. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Euro

FRANKFURT (Reuters) – Evropská centrální banka (ECB) minulý týden opět zvýšila klíčové úrokové sazby. Očekávané přitvrzení o čtvrtinu procentního bodu, šesté v posledních deseti měsících, je reakcí na růst inflace v jedenácti zemích měnové unie. Ta vysoko přesáhla v důsledku vysokých cen ropy a slabosti eura přípustnou hodnotu dvou procent.

Klíčová minimální nabízená sazba nyní činí 4,50 procenta, krajní zápůjční sazba stoupla na 5,50 procenta a depozitní sazba na 3,50 procenta. „Podmínky pro ekonomický růst v eurozóně jsou příznivé. Má–li se tento stav udržet, musí být zajištěna cenová stabilita, odůvodnila svůj krok Rada ECB.

MMF24

Analytici ocenili pečlivost, s níž ECB připravovala finanční trhy na zvýšení sazeb. „Otázka, kde leží hranice neutrální měnové politiky, však nabývá na závažnosti, řekl Hans Jäckel z frankfurtské DG Bank. Další zvýšení očekávají experti v listopadu. Kurs eura reagoval na postup ECB mírným poklesem na denní minimum 89,25 amerického centu a poté výstupem na denní maximum 89,72.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).