Osm vinařských vesnic, okolo patnácti set hektarů a zhruba pět milionů lahví vína ročně, to je Bandol. V téhle apelaci v oblasti Provence je doma především růžové víno, jehož podíl na celkové produkci Bandolu přesahuje šedesát procent. Následuje s necelou třetinou červené víno a s pěti procenty bílé. Jedním z tamních nejznámějších nezávislých sklepů je Château Vannières.
Paralely hledejte u Bordeaux
Až sedmdesát procent rév v Bandolu jsou modré odrůdy. K nejvyhledávanějším vínům patří ty, které nesou etiketu s obrázkem vyrovnaných keřů réví s rozložitým stavením v pozadí, etiketu Château Vannières.
Stavbu ve stylu italské vily ze šestnáctého století získal v roce 1957 pro vinařské aktivity své rodiny Lucien Boudot, vinař z Beaujolais se zkušenostmi s pěstováním révy v údolí Rýna. Dnes se o vinařství stará jeho vnuk Eric Boisseaux. Díky respektování potřeb vína v čase jeho vývoje vycházejí zpod jeho rukou znamenitá červená, leckdy srovnávaná s legendárními etiketami z Bordeaux. Paralela s nimi je jasně čitelná. Vždyť Bandol je nazýván provensálskou obdobou Pauillaku (kde se nacházejí slavné sklepy Château Latour či Château Mouton Rothschild). A ti, kdo jej takto překřtili, dobře věděli proč.
Eric Boisseaux vyznává striktně přírodní způsob pěstování a stejně pečlivý je také ve sklepě. Rodící se vína kontroluje den co den, plně respektuje jejich vývoj, nechává jim na dozrání dost času. Jakkoli je ale Boisseaux bezmezný ctitel nemanipulovaného pěstování hroznů, to jest bez jakýchkoliv umělých zásahů do vinohradu v době vegetace, ve sklepě se technologických novinek nebojí. Ty, které vínu prospívají, využívá a umně s nimi kombinuje to nejdůležitější z letité tradice a svých zkušeností. Kdesi jsem vyčetl popis Boisseauxových vín v podobě pouhých tří slov, jež o nich říkají vše: šarm, autenticita, prestiž.
Čas zrání
Nalijte si sklenku Château Vannières 2007 Appellation Bandol Contrôlée a spatříte temný granátový odstín, v němž jako oko potměšilého draka tu a tam zableskne brilantní jiskra. Přivoňte. Buket nabídne zprvu jitřivý odér kyselin, zpovzdálí se odkudsi z hloubi vynoří nedůrazné doteky vůní tmavých bobulí. V tom okamžiku sklenku odložte a nechte ji být. Teprve když se víno pořádně otevře, začne zvolna odkrývat svá tajemství, až postupně odhalí všechno kouzlo Bandolu.
Pevný, svírající krunýř taninů, obestřený kyselinami, jaký se předvede po otevření, pozvolna dostává další rozměr. Do hry vstoupí ovoce, k tmavým lesním plodům se zvolna přidruží jen éterická stopa černého bezu. Víno, ač již otevřené a bohaté, stále působí mladistvým, optimistickým dojmem. „Stateček“, onen souhrn zdánlivě nepříliš vábných vůní selského dvora, který je však těmto vínům vlastní a zdobí je, se sotva probouzí. Vysoký alkohol se kvůli mimořádně důraznému projevu chuti nijak významněji neprosazuje. Síla těla i bohatost chuťových variet však už nyní slibují velký zážitek. Přimlouval bych se však, abyste si naň ještě nějaký čas počkali.
Stejně jako velká vína z Bordeaux ani toto nenabídne svou lepší formu dříve než po pěti šesti letech. Potom se však díky mocné, dlouhotrvající stopě a řadě projevů skutečně znamenitého vína bohatě odmění za trpělivost.
Château Vannières 2007 Appellation Bandol Contrôlée
Použité odrůdy 95 % mourvèdre, zbytek cinsault
Školení nakvášení v tanku mimo sklep za použití pigeage (potápění „klobouku“ jednou denně), poté 18 až 24 měsíců v dubových sudech, dílem barrique a dílem foudre
Alkohol 15 %
Vývojový potenciál v desítkách let
Distributor pro ČR www.gourmetservices.cz