Menu Zavřít

OPOUŠTÍ BOJIŠTĚ

26. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Deutsche Bank

MMF24

VARŠAVA, LISABON (FT) – Německá Deutsche Bank se rozhodla stáhnout se z boje, v němž jde o kontrolu v polské bankovní skupině BIG Bank Gdański. Minulý týden totiž prodala většinu ze svého balíku devatenácti procent portugalské Banco Comercial Portuges. Právě s ní sváděla posledních šest měsíců boj o ovládnutí páté největší polské banky.
Portugalci, kteří v BIG Bank Gdański už vlastní kolem patnácti procent, mají tak otevřenou cestu k získání kontroly. Mimoto jim patří podíl 45 procent v maloobchodním řetězci s názvem Millennium a se 120 pobočkami spadajícími pod BIG.
Souboj s Portugalci zhoršil pověst Deutsche Bank v Polsku, kde mohla vzhledem k tamní legislativě zvyšovat své podíly v bance jenom pokradmu – díky diskrétním odkupům akcií od minoritních akcionářů. Za to se jí dostalo negativních komentářů v polských médiích. K tomu se přidružily obavy šéfa polské banky Boguslawa Kotta z toho, že BIG Bank Gdański se v německém gigantu jednoduše rozpustí. Určitou roli sehrála i kampaň v některých polských médiích poukazující na „nadměrný vliv zahraničního kapitálu nejenom v bankovnictví, ale i v dalších sektorech. Cizí investoři nyní kontrolují zhruba sedmdesát procent aktiv polského bankovního sektoru.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).