Menu Zavřít

OPOŽDĚNÉ PŘIZNÁNÍ

5. 9. 2001
Autor: Euro.cz

Daně

Nemělo by, ale stává se to. Podnikatel nestihne odevzdat včas přiznání k dani z příjmů, jehož řádný termín, to jest konec března, už uplynul. Co teď - skočit z mostu a spáchat sebevraždu, či dělat mrtvého brouka? Nejlepší cestou je vč as se omluvit a podat opožděné přiznání co nejrychleji po řádném termínu, čímž se všechny případné komplikace minimalizují.

Týdeníku EURO je znám zcela konkrétní případ jednoho malého živnostníka, který si daňové přiznání za rok 1998 nechal zpracovat, stejně jako v předchozích letech, od svého kamaráda účetního. To, co fungovalo spolehlivě kdysi, letos ale selhalo. Přítel -účetní si takovýchto zakázek nabral moc a náhodou právě v této době ho pozlobila žena, takže se nakonec nervově zhroutil a utekl před svými závazky na chatu. Začátkem dubna se vrátil a všechna daňová přiznání nakonec udělal, jeho kamarádi-zákazníci se však ocitli v problémech.

Poradce vždy neradí

Příčin prošvihnutí řádného daňového termínu může být celá řada. Zůstaňme ale teď jenom u daní z příjmů fyzických osob, to jest většinou u drobných živnostníků nebo občanů pobírajících například honoráře či jiné podobné odměny. Podle Zákona o správě daní a poplatků je třeba podat daňové přiznání a zaplatit daň nejpozději do 31. března roku následujícího po uplynutí ročního zdaňovacího období. Lhůta k podání přiznání se prodlužuje do 30. června automaticky těm, kteří mají ze zákona povinnost nechat si ověřit účetní uzávěrku auditorem, což ale není případ námi zm íněných fyzických osob. Další takovou skupinou, na níž se posun termínu vztahuje, ale jsou i docela obyčejní malí daňoví poplatníci, kteří si nechají přiznání zpracovat daňovým poradcem. Příslušná plná moc však musí být doručena finančnímu úřadu do 31. března.

Již uvedený kamarád-účetní daňovým poradcem není, takže své selhání plnou mocí vyřešit nemohl. Hodně lidí v časové tísni nicméně problémy s daňovým přiznáním řeší právě tak, že se nakonec se svým účetnictvím obrátí v posledních hodinách p řed řádným termínem na daňového poradce a doručí na finanční úřad včas místo přiznání alespoň jeho zplnomocnění. Tím dosáhnou potřebného časového oddechu.

Jen malé procento

Je třeba říci, že prošvihnutých daňových přiznání zase až tak moc není. Oficiální statistika se sice nevede, ale podle odhadu zástupce ředitele Finančního ředitelství pro hlavní město Prahu Lubomíra Janouška může jít tak asi o půl procenta všech při znání, přičemž většina z těchto zpoždění se odehraje v dubnu. Z prosté úvahy pak logicky vyplývá, že řádově jde nejspíše jen o tisíce, nanejvýš o několik desítek tisíc případů. Podle Janouška opozdilcům v očích úřadu v každém případě prospěje, když o svém prohřešku dají příslušnému úředníkovi vědět písemně nebo alespoň telefonicky. Úvahu týdeníku EURO, že za každým opožděným přiznáním následuje automaticky daňová kontrola, Janoušek odmítl. „Je to ale případ od pří padu. Nejhorší je nepodat přiznání vůbec, upřesnil.

Z hlediska postihu mohou v praxi nastat v zásadě dva případy - prošvihnuté přiznání daň zahrnuje, anebo ne. V prvním případě hrozí především možnost, že správce daně včas nepřiznanou povinnost zvýší až o deset procent, což není málo. Píšeme správně možnost, protože správce tohoto ustanovení zákona může, ale nemusí využít, navíc má volnou ruku v daném procentním limitu. K tomu se navíc připojuje penále, u něhož už ale žádná libovůle neplatí, protože zákon ho jasně stan oví na 0,1 procenta z dlužné částky za každý den prodlení. Jde-li o 100 000 korun, penále bude dělat stovku denně, což dá za měsíc tři tisíce.

Druhý případ, to jest nulová daňová povinnost, je z hlediska postihu složitější, protože není takzvaně z čeho brát. Zákon o správě daní a poplatků má nicméně i pro tuto situaci svůj paragraf, který říká, že „tomu, kdo nesplní ve stanovené lhůtě povinnost nepeněžité povahy vyplývající z tohoto nebo zvláštního daňového zákona nebo uloženou rozhodnutím podle tohoto zákona, může správce daně opakovaně uložit pokutu až do celkové výše 2 000 000 Kč .

Finanční senát

EBF24

Podle Lubomíra Janouška se však o takovéto případné pokutě nerozhoduje podle nálady toho či onoho finančního úředníka, ale v takzvaném senátu, to jest v kolektivu více lidí. A právě na tomto fóru se může pro daňového opozdilce stát po lehčující okolností jeho předchozí rozumné zdůvodnění, proč své povinnosti nedostál včas. I z dalších informací vyplývá, že žádné centrální instrukce mimo zákon pro postih daňových opozdilců neexistují. Obecně nicméně zřejmě platí, že „podezřel ost se posuzuje mimo jiné podle velikosti částek, jež jsou ve hře. Hodně opatrný by měl být také ten poplatník, který odvádí daň z přidané hodnoty.

„Při ukládání pokut se přihlíží zejména k závažnosti, době trvání a následkům protiprávního jednání, uvádí se v Zákonu o správě daní a poplatků. To je zcela jasné vodítko. Jestliže tedy někdo své daňové přiznání letos nestihl p odat včas, udělá nejlépe, když zpoždění zkrátí na minimum.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).