Menu Zavřít

Opozice Prahy 4 kritizovala radnici za fungování městské firmy. Vadí jí i přístup k developerským projektům

8. 4. 2017
Autor: Profimedia.cz

Opoziční zastupitelé Prahy 4 kritizují vedení radnice kvůli fungování městské firmy 4-majetková. Radním vyčítají, že společnost nefunguje správně. Vedení vytýkají také podobu radničního média Tučňák nebo přístup ke studii rekonstrukce Táborské ulice. Jednotlivá témata se pokusili navrhnout v pátek na program jednání mimořádného zastupitelstva. Ten ale schválen nebyl a zasedání tak bylo po asi hodině a půl ukončeno.

Společnost 4-majetková vlastní městská část a spravuje její majetek. „Nachází se v organizačním chaosu. Zaměstnanci nejsou řízeni, ani kontrolováni. Systém řízení je složitý, zatížen nesystémovými rozhodnutími a neexistují popisy pracovních pozic,“ řekl opoziční zastupitel Jan Petr (TOP 09).

Podle zastupitele Petra Kučery (TOP 09) firma nezvládá vymáhat sankce a není vždy schopna provést kontrolu díla od dodavatelů. „Pro řadu činností, které mají vykonávat zaměstnanci společnosti, jsou zbytečně najímáni subdodavatelé,“ uvedl.

Radnice si podle opozice nechala udělat analýzu firmy, ale nenaplňuje ji. „V březnu 2015 se dařilo jí stabilizovat. Současný stav je ale horší,“ řekl zastupitel Filip Vácha (TOP 09). Následně navrhl odvolat bývalého starostu Pavla Caldra (Pro Prahu) z dozorčí rady firmy. Vzhledem k tomu, že nebyl schválen program, o odvolání se nehlasovalo.

Vedení radnice kritizovali zástupci opozice také za přístup k developerským projektům v Praze 4. Jaromíra Eismannová (TOP 09) řekla, že vedení přístup městské části k projektům s nikým nekonzultuje. „Navrhujeme, aby stanovilo závazný postup pro jednání při developerských aktivitách,“ řekla. Radní Alžběta Rejchrtová (Trojkoalice/SZ) výtky odmítla. „Podrobné informace, jak se projekty projednávají, zašlu všem zastupitelům,“ řekla.

Zastupitel Michal Hroza (TOP 09) zase kritizoval podobu radničního časopisu Tučňák, který je podle něj nekvalitní obsahově i podobou. „V redakční radě by měli být členové všech zastupitelských klubů. Měl by přestat být hlásnou troubou koalice, ať už je jakákoliv,“ řekl.


Přečtěte si rozhovor se starostou Petrem Štěpánkem:

Štěpánek: O věžácích rozhodneme, až budeme mít stanovisko UNESCO

 Starosta Prahy 4 Petr Štěpánek


Mezi tématy se objevil i přímý přenos z jednání zastupitelstva, který Praha 4 nemá. „O přímém přenosu jednáme a věřím, že je to nasměrováno dobrým směrem. Přenos ze zastupitelstva podporuji a opravdu doufám, že se nám podaří,“ řekl radní Zdeněk Pokorný (STAN/Tučňák).

Radním byl vytýkán také postup v souvislosti s magistrátní studií opravy Táborské ulice, kdy se k ní vedení Prahy 4 vyjádřilo až poté, co ji projednalo vedení Prahy. „Rada v případě Táborské opravdu zatáhla za ruční brzdu pět minut po dvanácté. Jenže neměli jsme možnost se k ní vyjádřit a nezbyla jiná možnost než tak, jak jsme to udělali,“ řekl místostarosta Zdeněk Kovářík (ODS).

EBF24

Opozičním zastupitelům vadí také to, že Výbor pro energetické úspory nepracuje tak, jak má. „Přesto náklady na činnost výboru a plat předsedy Ivo Vaňka (STAN-Tučňák) činí ročně přibližně 1,5 milionu korun. Naposledy se tento výbor sešel téměř před rokem 30. srpna 2016, aby se zabýval nesmyslnými návrhy projekty pana předsedy na konverzi vojenského robota pro civilní použití nebo zavedení šestimístného samořiditelného autobusu do provozu,“ doplnil zastupitel Vácha.

V Praze 4 vládla po loňských volbách koalice Trojkoalice, TOP 09 a ČSSD. Kvůli sporům se ale rozpadla, a tak nyní vládne Trojkoalice s ODS, částí rozštěpeného ANO přimknuvší se ke STAN a hnutím Pro Prahu. Koalice má v 45členném zastupitelstvu většinu 25 hlasů. Praha 4 je se zhruba 130 tisíci obyvateli největší pražskou městskou částí.

Dále čtěte:

Obyvatelé protestovali proti výstavbě v Hodkovičkách. Radnice couvá

Praha je i nadále vlastníkem Polikliniky Modřany


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).