Menu Zavřít

Opozice si stěžuje na Krnáčovou u Chovance

7. 9. 2016
Autor: čtk

Piráti s podporou pražského klubu TOP 09 poslali ministerstvu vnitra stížnost na primátorku Adrianu Krnáčovou. Krnáčová podle nich hrubým způsobem a svévolně porušila zákon o hlavním městě tím, že nesvolala mimořádné jednání zastupitelstva, které po ní opozice žádala. Krnáčová se brání, že postupovala správně a v souladu s jednacím řádem.

Pod svolání mimořádného zastupitelstva se původně podepsaly tři pražské opoziční strany - piráti, TOP 09 a ODS. ODS ale po jednání předsedkyně zastupitelského klubu ODS Alexandry Udženije s primátorkou své podpisy stáhla. Opozice chtěla na mimořádném jednání sboru projednat prodlevy okolo stavby metra D, údajně předražený projekt nové pražské dopravní karty Lítačka, účelové obsazování dozorčích rad a představenstev městských společností nebo dokončení jihovýchodní části Pražského okruhu. Na běžná zasedání sboru se totiž podle opozice dlouhodobě nedaří sporné body dostat.

Primátorka opozici nevyhověla právě kvůli staženým podpisům ODS. „Celá žádost ztratila význam. Jednoduše pod ní nebyl dostatečný počet jmen. Je to jen další pokus, jak se zviditelnit před volbami a zbytečně utratit finanční prostředky za svolávání mimořádného zastupitelstva, které by v řádném termínu předcházelo jen o pár dnů,“ myslí si Krnáčová.

EBF24

Bylo nás dost

Podle předsedy pražských pirátů Jakuba Michálka a předsedy pražského klubu TOP 09 Václava Novotného ale podpisy zastupitelů ODS platí a pro svolání zastupitelstva tak měla opozice dostatečný počet jmen. „Primátorka byla povinna svolat zasedání tak, aby se konalo nejpozději v příští pátek 9. září. Měla tak učinit nejpozději dne 2. září, ale neučinila. V důsledku toho porušila zákona o hlavním městě Praze,“ píší piráti ve stížnosti, kterou adresovaly na ministerstvo vnitra. Než úřad stížnost vyřídí, bude žádat podle Novotného opozice zařazení sporných bodů na řádné jednání zastupitelstva 15. září.

Piráti se k výzvě podle Jakuba Michálka připojili proto, že rada hlavního města Prahy dlouhodobě nedodržuje usnesení zastupitelstva a neplní uložené úkoly. Piráty pálí hlavně obsazování dozorčích rad a představenstev městských společností. Praxe, kdy stávající koalice kupuje zastupitele výměnou za trafiky v městských firmách, musí podle Michálka skončit. Dalším bodem opozice, který chce projednat, je stavba metra D, jako klíčový infrastrukturní projekt. Průtahy okolo jeho realizace piráti vnímají jako selhání současné koalice. Podobně citlivá je pro ně i otázka dostavby dálníčního obchvatu Prahy, konkrétně silnice číslo 511. Pro Václava Novotného z TOP 09 jsou zase nepochopitelné průtahy okolo rekonstrukce pražského Výstaviště.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).