Menu Zavřít

Oprava místo demolice. Česko zrekonstruuje unikátní budovu ambasády v Berlíně

16. 8. 2017
Autor: Profimedia.cz

Ministerstvo zahraničních věcí zrekonstruuje budovu českého velvyslanectví v Berlíně. Ustoupilo tak tlaku berlínské radnice a německých památkářů. Stát chtěl budovu, která v Německu reprezentuje styl českého brutalismu, původně zbourat.

Resort Lubomíra Zaorálka reagoval na odpor radnice, která má budovu na seznamu chráněných památek. Místo bourání starého a výstavby nového sídla tak stávající objekt projde rozsáhlou rekonstrukcí. Ve hře bylo i stěhování diplomatů.

„Jedná se o kompletní rekonstrukci stávající ambasády, která zabezpečí veškeré požadavky a potřeby současné diplomatické mise. Materiál o rekonstrukci úřadu je nyní v přípravě a bude předložen nejprve vládě ke schválení,“ potvrzuje webu Euro.cz mluvčí ministerstva zahraničních věcí Irena Valentová.

Český brutalismus v Berlíně
 Velvyslanectví ČR v BerlíněVelvyslanectví sídlí na rohu ulic Wilhelmstraße a Mohrenstraße, ve východní části města (někdejší Východní Berlín). Původně byla budova z roku 1978 ambasádou ČSSR v NDR. Jedná se o jednu z mála novostaveb v této části města. Architekty stavby byli manželé Věra a Vladimír Machoninovi, kteří navrhli také obchodní domy Kotva a DBK či karlovarský hotel Thermal.

Náklady na rekonstrukci nechce ministerstvo do schválení vládou prozradit. Částka však bude nemalá. Objekt je ve značně dezolátním stavu. Zaměstnanci si stěžují, že v zimě dosahuje teplota v kancelářích i méně než 15 stupňů, v létě prý nebývají výjimkou teploty nad 40 stupňů. Některé části budovy diplomaté vůbec nevyužívají.

ebf - tip - debata

Za zachování stavby se vedle památkářů postavila i berlínská radnice, pro niž je budova unikátem. Zda se bude na rekonstrukci finančně podílet, ale není jasné.

Čtěte také:

Transgas dostal šanci. Ministr Herman zahájil přezkum rozhodnutí o památkové ochraně

Německo mění politiku vůči Turecku. „Nová orientace“ je reakcí na zadržení aktivistů

Řešení sporu o zabavené diplomatické nemovitosti je na dosah, tvrdí Rusové


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).