Menu Zavřít

OPTIMISMUS STOUPÁ

14. 8. 2001
Autor: Euro.cz

P r ů m y s l

Produkce i reálné tržby v průmyslu už dlouho klesají, nálada v tomto odvětví se však v posledních několika měsících výrazně zlepšuje. Podle posledního konjunkturálního průzkumu Českého statistického úřadu z ledna očekávají průmyslové podniky v únoru až dubnu zlepšení jak celkové poptávky, tak i exportu.

Optimismus nebo pesimismus se v tomto případě měří takzvanými konjunkturálními saldy, což jsou rozdíly mezi odpověďmi ve variantách růst a pokles vyjádřené v procentních bodech. Zatímco ještě loni v říjnu převažovalo očekávání poklesu (saldo minus pět procentních bodů), o měsíc později se saldo přehouplo do kladné oblasti a v lednu stouplo až na plus 28 procentních bodů, což je prudký vývoj.

Výsledky konjunkturálního průzkumu samozřejmě neznamenají, že všechna očekávaní se skutečně naplní. Obdobná, i když o trochu menší vlna optimismu se kupříkladu zvedla v průmyslu již loni v létě a nakonec z ní nic nebylo, nicméně zprůměrované výhledy přímo od firem je třeba brát jako určitý signál, protože vycházejí z knih zakázek, došlých objednávek a probíhajících jednání. Jestliže se konjunkturální saldo razantně zvyšuje, v odvětví a v jeho zákaznických jednáních se pravděpodobně děje něco pozitivního. Uvedené výsledky ostatně tak trochu zapadají i do prognóz, že ve druhé polovině letošního roku dojde v české ekonomice k určitému zlepšení.

ebf - tip - debata

Vzestup optimismu je patrný, i pokud jde pouze o export, na němž česká prosperita bude trvale záviset. S jeho zvýšením do dubna počítají respondenti s 39 procenty tržeb, zatímco poklesu se bojí jen devět procent podniků (rovněž měřeno procentem z tržeb celkového reprezentativního vzorku). Zajímavý je údaj statistiků, že pro zahraniční odběratele dodává část své produkce zhruba 86 procent podniků. Zaměstnanost v průmyslu by měla jít dál rychle dolů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).