Menu Zavřít

OPTIMISMUS V MEZÍCH

27. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Mezinárodní měnový fond

MMF24

Praha – Hospodářské oživení v České republice by mělo pokračovat díky lepšímu vnějšímu makroekonomickému prostředí, nízké inflaci i inflačním očekáváním, konkurenceschopnému exportu a určitému pokroku ve strukturálních reformách, uvedl ve své zprávě minulý týden Mezinárodní měnový fond (MMF).
Fond však šíří optimismus v mezích, protože nynější reformy bankovního a podnikového sektoru mají být v krátkodobém horizontu brzdou ekonomického růstu, stejně tak omezené poskytování úvěrů asi přispěje ke zvýšení nezaměstnanosti.
MMF odhaduje, že hrubý domácí produkt by měl letos v České republice posílit o mírných 2,0 až 2,5 procenta, v příštím roce by se ale už mohl pohybovat v růstovém pásmu mezi 3,0 až 3,5 procenta. Rovněž lze očekávat, že podniková restrukturalizace se podepíše na letošním posílení nezaměstnanosti na 10,5 procenta, a v příštím roce dokonce až na jedenáct procent.
Zástupce fondu pro Českou republiku a Maďarsko Roger Nord považuje deficit státního rozpočtu ve výši dvaceti miliard korun na příští rok za odpovídající. „Oproti letošnímu roku hodnotíme rozpočet na příští rok jako zpřísnění, řekl Nord s tím, že vzhledem k akceleraci ekonomiky to je vhodné. Fond upozorňuje, že vláda by se měla soustředit na dosažení střednědobé fiskální udržitelnosti. Z tohoto pohledu je nezbytné provést reformu zdravotního a důchodového systému. Dále je třeba vyvinout větší úsilí při snižování daňových nedoplatků.
Výkonná rada ředitelů MMF se domnívá, že monetární politika je letos dobře nastavena a stejně tak inflační cíl České národní banky pro příští rok. Vyjádřila však určité obavy z novely zákona o centrální bance, který by mohl omezit její nezávislost. Vybízí proto exekutivu, aby zajistila právní rámec fungování banky v souladu s normami platnými v Evropské unii a mezinárodními praktikami.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).