Menu Zavřít

Optimismus v Roce draka

29. 12. 2011
Autor: Euro.cz

Makroekonomika

WT100

Nový rok se sluší začít veselou historkou. Tady je. Jeden z českých politiků před nějakými sedmnácti lety přesvědčoval tehdejšího viceprezidenta Světové banky Wilfrieda P. Thalwitze, jak se české ekonomice výborně daří, jak nám ten průmysl i vývoz hezky roste a lid samým štěstím zpívá. Thalwitz, ač německého původu, nepostrádal smysl pro suchý anglický humor. Když už to předvádění českých úspěchů trochu zavánělo chvástáním, pokýval hlavou a řekl: „No výborně, tak když vám to vydrží ještě dalších dvacet let, tak tomu budeme říkat ,Wirtschaftswunder‘, ok?“
Na hospodářský zázrak to sice ani letos nevypadá, nicméně nepropadejme skepsi. Díky ČNB, která zveřejnila počátkem loňského listopadu svoji prognózu vývoje hlavních makroekonomických indikátorů, můžeme doufat, že koruna bude letos spíše mírně zpevňovat. Středová hodnota vějířového grafu odpovídá kurzu 23,1 koruny za euro, ovšem nastane s třicetiprocentní pravděpodobností. Kdo požaduje vyšší míru pravděpodobnosti, třeba devadesátiprocentní, musí se smířit s mnohem větším rozptylem hodnot. Tak to u vějířových grafů zkrátka chodí.
Již 23. ledna začne podle čínského lunárního kalendáře Rok draka, a to je v orientální mytologii kromobyčejně dobré znamení. Symbolizuje moc, sílu a štěstí, co více si přát. Navíc pokud plánujete rodinu, neotálejte, děti narozené v tomto znamení budou mít štěstí celý život. A to se počítá.

  • Našli jste v článku chybu?