Menu Zavřít

OPUSTÍ BURZU

25. 7. 2001
Autor: Euro.cz

IPS

ebf - tip - debata

PRAHA (ČTK) – Největší domácí stavební podnik IPS, který od konce června vlast–ní švédský gigant Skanska, opustí pražskou Burzu cenných papírů. Prezident firmy Skanska Europe Anders Karlsson uvedl, že pro společnost je lepší plně vlastnit dceřiné firmy a na burze ponechat jen matku, aby mohla získávat zdroje z kapitálového trhu. Papíry IPS přitom patří mezi nejobchodovanější na domácí burze.
Skanska rovněž uvedla, že v nejbližší době vyhlásí nabídku na odkup akcií od minoritních akcionářů. Podrobnosti o výkupu však Karlsson nesdělil. Drobní akcionáři dostali již jednu nabídku od původního majitele IPS, firmy Středoevropská stavební, a to 158 korun na akcii. Nabídka trvá do 19. července a Skanska potvrdila její převzetí. Peníze vyplatí ihned po uplynutí lhůty, zatímco původní vlastník chtěl za cenné papíry zaplatit ve třech splátkách.
Švédská firma koupila 56,3 procenta IPS od společnosti Středoevropská stavební a dalších 9,7 procenta od První investiční společnosti. Zaplatila za ně 2,45 miliardy korun, tedy 268,3 koruny za akcii. „Akvizice IPS je přirozeným krokem po získání většinového podílu v polském Exbudu. Česká republika je zajímavý trh s potenciálně silnou poptávkou po budování infrastruktury. IPS je nejlepší firmou na trhu a její získání je dobrou základnou pro zrychlení růstu skupiny Skanska, je přesvědčen Karlsson. Dodal, že název IPS by se neměl měnit, a naopak dceřiná společnost, která v Česku staví byty, se má integrovat do IPS.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).