Menu Zavřít

OPUSTILI KOTVU

10. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Turecko

ANKARA (Bloomberg) – Centrální banka v Ankaře v první polovině minulého týdne utratila na obranu turecké liry kolem 4,5 miliardy dolarů. Nakonec musela opustit „plovoucí kotvu a zavést volně plovoucí směnný kurs podpořený přísnou měnovou politikou. Jednodenní úroková sazba, jež se v první polovině února pohybovala kolem šedesáti procent, zprvu vylétla na více než 6000 procent, potom šla na zhruba 4000 procent.

CIF24

Turecká lira, která od roku 1999 po dohodě s Mezinárodním měnovým fondem průběžně devalvovala o 0,9 procenta měsíčně, se stala obětí vnitropolitické lability. Pohár přetekl počátkem týdne na zasedání Národní bezpečnostní rady, kde se prezident Ahmet Necdet Sezer nevybíravě pustil do premiéra Bülenta Ecevita kvůli boji s korupcí. Veřejná roztržka mezi oběma vrcholovými politiky vylekala zahraniční investory natolik, že se začali horečně zbavovat tureckých aktiv.

Krize propukla v Turecku jenom necelé tři měsíce poté, co jeho vratké ekonomice přispěchal na pomoc Mezinárodní měnový fond další půjčkou ve výši 7,5 miliardy dolarů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).