Menu Zavřít

Opustili sdružení výrobců

23. 3. 2007
Autor: Euro.cz

Philip Morris ČR Mgr.

EBF24

Společnost Philip Morris ČR vystoupila z tabákové sekce Českého sdružení pro značkové výrobky (ČSZV). Nelíbila se jí mediální vyjádření dalších členů sdružení v rámci aféry, kterou sama firma rozpoutala. Loni 4. prosince se generální ředitelka Anja Fiedlerová dohodla v hotelu Four Seasons s ostatními výrobci, kteří působí v Česku, na omezeném tříměsíčním předzásobení cigaretami před březnovým zvýšením spotřební daně.
Firma potom pravidla „elegantně“ obešla tím, že celou kvótu s nižší spotřební daní určenou pro předzásobení soustředila do značky Red & White, čímž získala konkurenční výhodu. Ta měla spočívat v tom, že Philip Morris svou klíčovou značku v nižší cenové kategorii mohl levněji než ostatní nabídnout distributorům do zásoby - ne na tři, ale až na deset měsíců. Vzhledem k tomu, že odběratelé v mnoha případech neměli dostatek peněz na tak dlouhé předzásobení, přesunula česká jednička část kvóty i do cigaret Marlboro, které tak nezvýší cenu skokově, nýbrž ve dvou etapách.
To pochopitelně všechny ostatní distributory rozhněvalo. Jeden z nich odhadl firemní škody způsobené tímto postupem na 200 milionů korun měsíčně. „Naše rozhodnutí vystoupit ze skupiny je založeno částečně i na skutečnosti, že prostředí, v němž sdružení i Philip Morris ČR podnikají, se významným způsobem změnilo a pohledy jednotlivých společností na problematiku základních otázek spojených s tabákovými výrobky se mohou lišit,“ zdůvodnila pro týdeník EURO svůj krok firma Philip Morris.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).