Menu Zavřít

Oracle klesl zisk o 7,7 procenta, také kvůli silnému dolaru

16. 12. 2016
Autor: Jan Sedlák

Americkému výrobci podnikového softwaru Oracle Corp. klesl ve druhém fiskálním čtvrtletí zisk a příjmy rostly pomaleji, než se čekalo. Firmu trápí silný dolar, který má negativní dopad na tržby v zahraničí. Více než polovina příjmů firmy pochází ze zemí mimo USA.

Zisk klesl na 2,03 miliardy dolarů (52,5 miliardy korun) z 2,2 miliardy před rokem. Očištěné příjmy se za tři měsíce do konce listopadu zvýšily o 0,8 procenta na 9,07 miliardy dolarů. Analytici dotazovaní agenturou Thomson Reuters očekávali příjmy 9,12 miliardy dolarů. Růst příjmů v posledních několika čtvrtletích zpomaluje, což vyvolává mezi investory obavy, jak se jí podaří přejít od tradičního přístupu, tedy licencování softwaru, na takzvaný cloud computing.

Vývoj hodnoty akcií Oracle: Oracle Chart Zdroj: IEconomics.com

Příjmy divize cloud a on-premise se zvýšily o dvě procenta na 7,18 miliardy. Technologie cloud poskytuje firmám software a data ze vzdálených serverů a databází, on-premise pak na firemních serverech. Příjmy hardwarové divize klesly o deset procent na 1,01 miliardy dolarů. Celkové příjmy ze služeb se snížily o dvě procenta na 844 milionů dolarů.


Čtěte také:

ebf - tip - debata

Microsoft neférově vytlačuje antivirovou konkurenci, stěžuje si Kaspersky Lab

Microsoft může převzít LinkedIn, rozhodla s výhradami Evropská komise


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).