Menu Zavřít

Orbán vytváří nemocnou demokracii, tvrdí Jourová. Měla by rezignovat, požaduje Orbán

29. 9. 2020
Autor: Michael Tomeš/Euro

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová, do jejíž gesce spadá i ochrana právního státu, se dostala do křížku s maďarskou vládou. V rozhovoru pro německý časopis Der Spiegel se o politickém systému, který poslední dekádu v Maďarsku vytváří premiér Viktor Obrán, vyjádřila jako vytváření o nemocné demokracie. To maďarské vládní politiky rozlítilo, podle nich eurokomisařka navržená českou vládou urazila maďarské občany a její vyjádření nejsou v souladu s pozicí Evropské komise.

Diskuze o právním státu se v posledních letech intenzivně vede zejména v případě Polska a Maďarska. U obou států je to z jiných důvodů, polská vláda je popotahována za justiční reformu, díky které mohli být ze soudů odstraněni nepohodlní soudci a justice byla podřízena exekutivní moci. Maďaři evropské instituce rozlítili vysokou koncentrací mediálního vlivu, korupce a bojem proti neziskovým organizacím.

V aktuální Evropské komisi spadlo do klína portfolium
ochrany právního státu v unijních zemích právě české eurokomisařce Věře
Jourové. Ta od začátku svého angažmá zvolila přísnou rétoriku vůči oběma zemím.
Součástí jejího působení by měla být i souhrnná zpráva o stavu právních států
všech unijních členů, výsledky by měly být představeny na začátku října.

https://twitter.com/zoltanspox/status/1310807740332363776

V nejnovějším rozhovoru pro německý
Der Spiegel
se Jourová o Maďarsku opět vyjádřila negativně. „Pan Orbán rád
říká, že buduje neliberální demokracii. Já bych řekla, že vytváří nemocnou demokracii,“
uvedla Jourová pro německé médium. Reakce na sebe nenechala dlouho čekat,
maďarská vláda se nejdříve ohradila prostřednictvím ministryně spravedlnosti
Judit Vargová, nedlouho po ní se ke kritici přidal i Viktor Orbán.

Maďarská vláda v reakci na vyjádření Jourové zaslala oficiální dopis předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové. „Podle místopředsedkyně je v Maďarsku budována „nemocná demokracie“, navíc urazila i občany EU maďarské národnosti, když prohlásila, že nejsou v pozici, aby si mohli utvořit nezávislý názor,“ stojí v dopise pro von der Leyenovou.

Měla by Věra Jourová rezignovat?

Dále maďarský premiér prohlášení Jourové označuje za přímý politický útok na demokraticky zvolenou vládu a také ponížení Maďarska a jeho obyvatel. Podle Orbána jsou podobná tvrzení nevhodná a neakceptovatelná. „Prohlášení místopředsedkyně Věry Jourové je nekompatibilní s jejím současným mandátem, proto je její rezignace nezbytná,“ stojí na konci dopisu. Maďarská vláda tímto ukončuje jakékoliv bilaterální kontakty s českou eurokomisařkou.

Jourová se skutečně obává i o stav maďarských médií, která jsou z velké části sjednocena pod jednou podnikatelskou skupinu blízké Viktoru Orbánovi. „Stav sdělovacích prostředků v Maďarsku je alarmující,“ řekla Der Spiegelu Jourová. Místopředsedkyně EK přitom podobná slova o stavu Maďarska pronesla již pro stejné médium v letošním lednu. „V Maďarsku jsou postižena i média. Zažili jsme tam velké slučování mediálních domů, které píšou a vysílají, co vládě vyhovuje,“ řekla tehdy.

EBF24

Podle prvotních reakcí se však zdá, že k rezignaci Věry Jourové nedojde. Von der Leyenová vyjádřila plnou podporu své místopředsedkyni s tím, že výhrady EK vůči maďarskému režimu jsou známé. Zdá se tak, že Jourová bude moci pokračovat ve své práci dohlížení na právní státy unijních zemí.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).