Menu Zavřít

„Orbánomika“ změní banky a zemědělství

8. 4. 2014
Autor: čtk

Maďarský občanský svaz (Fidesz) premiéra Viktora Orbána drtivě vyhrál volby i proto, že zatím funguje svérázný mix ekonomického liberalismu a etatismu, který Maďarsku Orbán ordinuje. Ekonomika rostla minulý rok o 1,1 procenta HDP, v posledním kvartále dokonce o 2,7 procenta. Včera Orbán prohlásil, že ekonomická data ukazují růst „nikoli dočasný, ale trvalý“.

Orbán pomohl ekonomice zavedením rovné daně z příjmu fyzických osob ve výši 16 procent. Malým firmám klesla daň z příjmu na 10 procent. Schodek rozpočtu minulý rok skočil deficitem 2,2 procenta HDP, takže do Maďarska jako jednoho z mála států EU nemohou evropští komisaři vyslat inspektory kvůli překračování povoleného deficitu.

Z 11 procent Orbán srazil nezaměstnanost na 8,5 procenta a státní dluh pomalu klesá pod 80 procent HDP. Je tu však také Orbán etatistický, který dusí trh státní regulací. Znárodnil peníze soukromých penzijních fondů. Banky a další velké podniky platí vysoké sektorové daně. Omezil nezávislost centrální banky.

A spíše v etatistickém duchu bude Fidesz vládnout i další roky. Regulací sníží ceny energií pro domácnosti i firmy. Chce se zbavit dále dluhu Maďarska v cizích měnách. A státním tlakem na banky chce pomoci i držitelům hypoték v cizích měnách. Prosazuje dále „reindustrializaci“ země, průmyslový sektor má tvořit až 23 procent HDP země, což by bylo jedno z nejvyšších čísel v EU.

WT100

Podstatné změny čeká bankovní sektor. Po vysokých daních má přijít na řadu i změna vlastnictví. Podle Orbána má být polovina bank v maďarských rukách, aby se prý zvýšila konkurence na trhu. Stejně se má měnit zemědělství, kde by až 80 procent půdy mělo patřit malým a středním zemědělcům.

Pokud vše půjde podle Orbánových plánů, nezaměstnanost by měla klesnout o tři procenta. Ale to není pro ambiciózního premiéra s unikátním ekonomickým programem konečný cíl. Tím by podle něj jednou měla být plná zaměstnanost Maďarů.


  • Našli jste v článku chybu?