Menu Zavřít

Originál zpod Vesuvu

17. 3. 2006
Autor: Euro.cz

Ambiente vsadilo na osvědčenou nabídku Sněz, co můžeš

Už jsme si asi všichni zvykli na šťastnou volbu, se kterou postupně otevíral jednotlivé své restaurace management řetězce Ambiente. Až v posledním případě mnozí zaváhali. Ambiente a pizza? Podniků nabízejících tento zřejmě nejrozšířenější pokrm na světě je plná Praha - a přiznejme si, ne vždy slynou žádoucí kvalitou. Kam se asi v pomyslném ranku pizzerií zařadí Pizza Nuova?
Pro odpověď jsem si zašel krátce po otevření. Na strategicky výhodném místě v těsné blízkosti obchodního domu Kotva se přede mnou otevírají dveře, odhalující poměrně strmé schodiště. Z fotografie na stěně charizmatický muž se šelmovskými ohýnky v očích nabízí už na pohled lákající pizzu. V této chvíli ještě netuším, že jde o jeden z trumfů páně Karpíškových: neapolského maestra pizzaiola Franceska d‘Elia da Napoli, toho šasu ve službách Pizza Nuova. Nahoře jen tak tak stačím zaznamenat sympatický rozložitý bar a už se mne ujímá sympatická dívka a vede mne nejprve k jakési elektronické hře. Ve skutečnosti jde o přehledný itinerář, kde se barevnými světélky zobrazuje stav zaplněných, rezervovaných i volných stolů v rozlehlém sále. Jedna „dvojka“ hned u výlohy naštěstí svítí zeleně.
Převeliká místnost sahající „přes roh“, řady nízkých stolků se skrovným založením, nízké sedačky bez opěradel, pojednané ve světlé barvě. K tomu řada dobových fotografií ze sesterských podniků v rodné Neapoli, prosklené stěny do ulice a uvnitř otevřená přípravna s pecí, která je replikou prvních neapolských zařízení. Krom toho vinotéka s „auslágem“ do lokálu. Jednoduchá svítidla s hřejivým tónem světla, četné sloupy zdobené „intarziemi“ z vinných lahví sklepů slavných jmen i částečně odkrytá přiznaná betonová konstrukce stavby - to je celý obrázek podniku.
Neznaje zdejší systém obsluhy, s rozpaky pohlížím na četné servírky a číšníky, kteří se jako vagonky nekonečného vláčku proplétají mezi stoly a nabízejí tu některý z devětatřiceti druhů těstovin, onde zase porci pizzy - té zde připravují také požehnaný sortiment. Nezvyklý systém funguje takto: Pokud máte naspěch, vyplníte objednací lístek. Což zjednodušeně řečeno znamená, že se u vás zastaví jen vagonky s nákladem zaškrtnutým v objednávce. Já ale nespěchám, nechávám tedy výhybku nastavenou tak, aby kolem projel postupně celý vlak.
Nejprve se zastavila sličná sklepnice a ze široké nabídky vín doporučila to správné. Potom začal koncert. V systému Snězte, kolik zmůžete! a za jednotnou cenu nebylo možné nedopřát si plného programu, to jest Antipasti Buffet + Vera Pizza & Pasta. Předkrmová nabídka je řešena „self-service“ pultem s přeširokým sortimentem takových těch kouzelných, echt italských lahůdek, ve zdejším podání mimořádně čerstvých a lákavých. Na talíři se ocitají sušená rajčata, nakládaná srdíčka artyčoků, olivy, houby, pečené cibulky a kdoví co ještě všechno. U stolu se do svého nákladu s vervou pouštím a s radostí znamenám, že každá ta specialitka je připravena s maximální péčí a chutná vskutku znamenitě. Arogantní pikant oliv báječně doplňuje jemné, uhlazené projevy zvláštně, trochu jako naše tlačenka ustrojené vařené telecí hlavy. Znamenité carpaccio je akcentováno sladce podtrženým důrazem lehce ostrých rajčat, artyčoky přichvátaly se svým dílkem noblesy. Něco mořského vanu obstaralo jemné maso mušlí a závěr se nesl v báječném, pro mne úžasném partu obmyslně sladkých a chuťově rozmanitých pečených cibulek.
Do krajnosti vyburcován k dalším pochoutkám čekám, kdy u mne zabrzdí první vagonek těstovin. V okamžiku přichvátala usměvavá slečna s pánví plnou špaget alla carbonara. Hroužím vidličku do těstoviny, blaženě vychutnávám její tvrdost, hladivou chuť kombinace smetany, chilli a sebevědomé pancetty, zkoumám podíl toho kterého na celkovém ladění a s potěšením shledávám, o jak líbivý, umně zkomponovaný akord chutí se jedná. Už při druhém zastavení další z elegantně oděných slečen je mi jasné, že původní plán okusit ode všeho se hroutí. Reaguji tedy jen na nejzákladnější, prosté, z pouhých dvou tří komponent připravené druhy těstovin. Tak se mi dostávají například cozze con pommodoro, kde se masíčko slávek utopené v tomatové omáčce úžasně spojuje s pastou tak čerstvou, jak je to jen možné. Neuvěřitelná šíře chutí z pouhých tří složek - jen rozhojněná o lehký štych vína, jež dalo krmi něco vzruchu - dává poznat, proč je italská pasta nedostižná. Koncert pokračuje přes další tři „věty“, ve kterých se představily i bramborové noky espritního výrazu nebo až hýřivě rozmanitá siciliana. V té se o vedení akordu chutí praly razantní ančovičky s projevem kapar o čárku méně panovačným, všechno rozhojněno o svérázné olivy a lehké oživení chilli papričkami. Uhlazeny zklidňujícím zemitým objetím obilného valéru těstoviny vyzněly všechny vstupy v oslavnou kantátu dlouhého, harmonicky sladěného doběhu.
Nabídku pasty, z níž jsem okusil slabou pětinu, jsem opustil jen proto, abych - dokud ještě mohu - ochutnal některý z báječně vonících druhů pizzy maestra Franceska. Vybral jsem si dva - a sice ty z původních receptur, jaké připravovali první pizzaři v Neapoli v době, kdy se tam ona placka z prostého těsta objevila: Marinara a Margheritta Classica. Už samo těsto bylo překvapením. Nejsem horlivým vyznavačem této krmě a mimo Itálii se jí víceméně vyhýbám. Proto mne nejprve zarazil a potom potěšil charakter těsta zde připravovaného. Tuhé, pevné a hutné, přitom však křehké a bez té nevím proč vzývané „bublaninové“ nadýchanosti. Neutrální projev s lehce patrným přídechem spáleninky velice příjemně ladil s vzácně lahodnými rajčaty, pikantním česnekem a tajemným trochu akcentem oregana. Podobně tomu bylo u margheritty, sametovou mozzarellu - jednu z nejkvalitnějších vůbec - oživily sťávou a čerstvostí překypující tomaty nenapodobitelné jižní příchuti. Jen jsem měl smůlu, mé šestině koláče pizzy se při dávkování jaksi nedostalo bazalky, ta chyběla.
Dezert, který jsem si už měl odpustit, celý ten báječný italský koncert jen dotáhl. Panna cotta, jemná, pastózní, ne však rosolovitá s vanilkovým nádechem poskytla velepříjemný závěr, byvši ozvláštněna divokým přídechem malinové zálivky.
Večer, který přesvědčil o Karpíškově „čichu“ na příležitost a dokonalosti jeho příprav, přišel na 590 korun. Přes trochu „nádražní“ provoz v restauraci a s přihlédnutím k věrnosti předložených pokrmů je to částka jistě akceptovatelná.

Value for money 8/10
+ autenticita jídel a kvalita použitých surovin
- ještě ne zcela zvládnutý ojedinělý systém obsluhy

Pizza Nuova
Adresa: Revoluční 1/655, 110 00 Praha 1
tel.: +420 221 803 308, fax: +420 221 803 309
e-mail: pizzanuova@ambi.cz, www.ambi.cz

  • Otevírací doba: pondělí–neděle 11.30–23.30
  • Počet míst: 200
  • Druh kuchyně: italská, opřená o pizzu a čerstvé těstoviny
  • Přijímané platební karty: všechny obvyklé
  • Jídelní lístek: čeština, italština
  • Jazyková vybavenost personálu: angličtina, italština
  • Země původu nabízených vín: Česká republika, Itálie

Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika: 9 bodů z 10
Prostírání: 8 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku: 8 bodů z 10
Chování personálu: 9 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů: 19 bodů z 20

Celkem: 53 bodů ze 60

Výběr z jídelního lístku:
Volná konzumace: Antipasti Buffet (dle denní nabídky) 218 Kč, Vera Pizza & Pasta 218 Kč, Antipasti Buffet + Vera Pizza & Pasta 368 Kč

Vera Pizza (650g) & Pasta (350g) 1 porce dle výběru 145 Kč
Vera Pizza - s sebou dle výběru (650 g) 145 Kč
Pasta - s sebou dle výběru (350 g) 145 Kč
Coppa al mascarpone šlehané mascarpone s italskými piškoty, horké maliny 129 Kč

WT100

Výběr z vinného lístku:
Prosecco Extra Dry V.S.Q. 445 Kč
Cá del bosco brut 1265 Kč
Rulandské šedé 2004, kabinet | František Mádl 290 Kč
Sauvignon IGT 2004 | Borgo delle Rose - Friuli-Venézia Giulia 415 Kč
Vermentino di Sardegna Costamolino DOC 2004 | Argiolas - Sardegna 545 Kč
Arneis Blange Langhe DOC 2004 | Ceretto - Piemonte 925 Kč
Corvo Rosa IGT 2004 | Duca di Salaparuta - Sicilia 388 Kč
André 2003, výběr z hroznů | ŠSV Velké Pavlovice 414 Kč
Bardolino Classico Superiore DOC 2003 | Tedeschi - Véneto 428 Kč
Campo Ai Sassi Rosso di Montalcino DOC 2003 | Marchesi de‘Frescobaldi - Toscana 859 Kč
Sedara Nero d‘Avola IGT 2004 | Donnafugata - Sicilia 530 Kč
Montepulciano d‘Abruzzo Riserva DOC 2001 Opis | Farnese - Abruzzo 794 Kč
Barolo Famiglia Anselma DOCG 2001 | Famiglia Anselma - Piemonte 1924 Kč
Amarone della Valpolicella Classico „Caternina Zardini“ DOC 2000 | Giuseppe Campagnola - Véneto 2254 Kč
Sassicaia Bolgheri DOC 2002 | Sassicaia - Toscana 4050 Kč

  • Našli jste v článku chybu?