Menu Zavřít

Originální autobusy z Třebíče

4. 5. 2006
Autor: Euro.cz

Tedom

MMF24

PRAHA (zao) - Společnost Tedom, která se již čtvrtým rokem zabývá výrobou motorů pro nákladní vozy v areálu bývalých LIAZ v Jablonci nad Nisou, představila čtvrtého května první autobus s vlastním originálním motorem na zemní plyn (CNG). Firma se v současné době připravuje na rozjezd továrny určené na výrobu autobusů. V divizi motory pracují zhruba dvě stovky lidí, jejichž počet by se měl v dohledné době zvýšit. „Připravujeme nábor padesáti montážních dělníků, kteří se během léta zaučí na původní výrobní lince a poté přejdou do nové haly v Třebíči. Do ní jsme investovali přes sto padesát milionů korun,“ říká marketingový manažer Tedomu Vlado Murár.
Firma po zahájení plné výroby tří set padesáti kusů autobusů ročně počítá s dalším navýšením počtu zaměstnanců. „Pokud se vše bude ubírat správným směrem, můžeme jen s drobnými náklady výrobu v nové hale rozšířit až na tisíc kusů ročně. V současné době je továrna ještě ve výstavbě, se zahájením výroby však počítáme už na počátku listopadu tohoto roku,“ dodal Murár. Tedom chce nabízet jak své vlastní motory na zemní plyn, tak i v současnosti rozšířenější dieselové. „Čerpacích stanic na CNG zatím není v Česku příliš mnoho. Předpokládáme ale, že se to brzy změní díky podpůrným programům vlády,“ říká Murár.
Tedom plánuje montovat do svých dieselových variant autobusů zakoupené motory, protože jejich vlastní naftové agregáty v této chvíli nesplňují ekologické normy Euro 3 a 4. „Vývoj dieselů u nás ale pokračuje dál. Diesely jsou mezi zákazníky oblíbené i proto, že konstrukčně vycházejí z motorů LIAZ, k nimž je mezi dopravními podniky velké množství náhradních dílů,“ dodal Murár.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).