Menu Zavřít

Oslava bez premiéra

26. 4. 2007
Autor: Euro.cz

Hyundai

EBF24

Automobilka Hyundai Motor Company minulý týden v Nošovicích slavnostně zahájila výstavbu své první evropské továrny. Závod by měl ročně pro evropský trh produkovat až 300 tisíc automobilů a postupně zaměstnat asi 3500 lidí. Do výrobního podniku firma investuje 1,1 miliardy eur, v přepočtu tedy necelých 31 miliard korun. Další čtyři stovky milionů eur v Česku investuje třináct hlavních korejských subdodavatelů automobilky, z čehož tři budou sídlit přímo v Nošovicích a zbytek na různých místech v Moravskoslezském kraji.
„Díky spolupráci se slovenskou automobilkou Kia Motors bude celková výstavba nošovického závodu levnější a rychlejší, než byla ta v Žilině. Očekáváme, že stavba bude trvat minimálně o dva až tři měsíce méně než v případě továrny Kia, jež byla vystavěna za 26 měsíců,“ řekl výrobní ředitel Hyundai Jong Tuk-in. Dodal, že obě továrny budou sdílet řadu společných prvků: například platformy, motory, převodovky nebo školicí centrum v Žilině.
Během slavnostního ceremoniálu vystoupili jak zástupci automobilky, tak i hejtman Evžen Tošenovský, exministr průmyslu Milan Urban a současný ministr téhož resortu Martin Říman. Ten svou současnou pozici nejprve ironizoval, neboť v době, kdy byla ODS v opozici, projektu příliš nefandil. „Před dvěma roky bych určitě neuvěřil, kdyby mi někdo tvrdil, že tu dnes budu stát,“ prohlásil Říman během projevu, v němž zdůraznil nutnost pečlivě kontrolovat a vyhodnocovat průběh stavby, aby mohly být postupně uvolňovány peníze na investiční pobídku.
Korejci rovněž byli - ač to oficiálně nechtěli komentovat -, rozladění z nepřítomnosti většího počtu zástupců české vlády. „Nebudeme to brát jako urážku, ovšem nezdvořilé to určitě je. Zatímco od nás dorazilo sto padesát hostů včetně zástupce parlamentu, z české vlády jen jeden člověk. To se většině z nás nelíbí. Alespoň premiér přijet mohl,“ řekl týdeníku EURO jeden z členů korejské delegace, který nechtěl být jmenován.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).