Menu Zavřít

Oslavy výročí vzniku ČSR potrvají celý měsíc od 28. září

24. 9. 2018
Autor: Operátor ICT

Národní oslavy 100 let Československa začnou 28. září znovuspuštěním staroměstského orloje a vyvrcholí 27. a 28. října oslavou v ulicích Prahy. Oslavy jsou koncipovány jako měsíční festival v ulicích. Uskuteční se tematicky zaměřené výstavy, koncerty, divadelní představení, happeningy nebo dny otevřených dveří. Organizátoři národních oslav jejich program představili novinářům.

Oslavy mají podpořit i audio a videospoty, které bude možné vidět v televizi, rozhlase, na online kanálech a sociálních sítích. Propagaci oslav zahrnutých do projektu Společné století má na starosti Czech Tourism. „Rádi bychom pocit národní hrdosti a sounáležitosti vzbudili pomocí osobností z oblasti kultury, sportu či vědy, jejichž profesní či osobní život je neodmyslitelně spjat s Českou či Slovenskou republikou,“ uvedl marketingový vedoucí projektu Společné století Lukáš Bajer.

Na tiskové konferenci si stejně jako aktéři videí ozdobil tvář českou vlajkou a vyzval k tomu či k jinému veřejnému vyvěšení vlajky i občany.

Záznam videopřenosu z TK k programu Národních oslav můžete sledovat zde

Ve spotech vystupují třeba lékař Jan Pirk, generálmajor Emil Boček, herci Táňa Pauhofová, Viktor Preis nebo fotbalista Antonín Panenka. Spoty s jejich protagonisty, kteří svá krátká vystoupení zakončují větou Neměnil bych, už na internetu je možné vidět mnoho měsíců.

EBF24

Měsíční oslavy začnou 28. září otevřením Staroměstské radnice po rekonstrukci. Po opravě se částečně otevře také Národní muzeum, první návštěvníci se do něj mohou přijít podívat na státní svátek 28. října. Den předtím, 27. října, se na muzeum bude promítat tematický videomapping a na třech pódiích na Václavském náměstí, Staroměstském náměstí a na náměstí Republiky se budou konat různé koncerty, uvádějí pořadatelé. Uskuteční se pochod za republiku, kterého se zúčastní studenti, Sokolové, legionáři a zástupci dalších organizací.

Mluvčí magistrátu Vít Hofman uvedl, že se plánuje také projekt Zažijte historii na vlastní kůži. „Zatím ještě nemá realizační tým,“ řekl. Pomocí kulis a herců se bude po Praze na různých místech připomínat dobová atmosféra první republiky včetně vystoupení prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Hofman zmínil také mobilní aplikaci, která je určena především pro mladší zájemce, jimž by měla sloužit jako netradiční průvodce Prahou například s ukázkami dobových fotografií vždy daného místa. Všechny akce spojené s národními oslavami 100 let Československa v Praze jsou na webu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).