Menu Zavřít

Osm vyvolených

31. 3. 2005
Autor: Euro.cz

Vítkovice Steel

PRAHA (foj) - Meziresortní privatizační komise definitivně pustila do druhého kola soutěže o ovládnutí společnosti Vítkovice Steel osm zájemců. Ze seznamu postupujících nakonec nebyly vyškrtnuty firmy Penta Finance a Bancroft Private Equity. „Dodatečně doložily potřebné finanční garance, nebyl již důvod je z dalších bojů vyřadit,“ sdělil týdeníku EURO šéf komise a náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Pecina.
Nabídky na koupi původně předložilo devět firem. Vyřazena byla společnost Essar Group, kterou ovládá klan Ruiů, jedna z nejbohatších rodin v Indii. Firma vypadla z tendru především kvůli chybám v předloženém podnikatelském záměru na další rozvoj Vítkovic Steel.
Do druhého kola privatizace postupují Penta Finance, Bancroft Private Equity, System Capital Management, Charles Capital, Mastercroft, konsorcium firem Třinecké železárny a ukrajinské Industrial Group, Global Infrastructure Holdings a SAFA Industrial Group.
Týdeník EURO má informace, že za Vítkovice Steel je ochoten zaplatit nejvíce americký investiční fond Bancroft Private Equity, a to částku přesahující sedm miliard korun, Druhou nejvyšší nabídku, 5,1 miliardy korun, podali shodně tři zájemci: konsorcium Třineckých železáren a ukrajinské Industrial Group, firma System Capital Managemen a Mastercroft. Firma Charles Capital, která ovládá OKD, je ochotna zaplatit za Vítkovice Steel 4,4 miliardy korun. Již vyřazený Essar Group jako jediný ze zájemců předložil nabídku nižší než čtyři miliardy korun. Privatizace vítkovických oceláren bude pokračovat podle následujícího scénáře: Stát umožní uchazečům, aby prověřili v rámci due dilligence ekonomiku a účetnictví společnosti Vítkovice Steel. „Hloubková kontrola začne 4. dubna, v průběhu června pak zájemci předloží cenové nabídky,“ upřesnil Pecina. Zájemce v prvním kole hodnotila komise především na základě předložených podnikatelských plánů, ve druhém bude rozhodovat jediné kritérium, nabídnutá cena.

  • Našli jste v článku chybu?