Menu Zavřít

Osm zájemců o pohledávky

11. 4. 2003
Autor: Euro.cz

Česká spořitelna

PRAHA (il) Do tendru o balík těžce vymahatelných pohledávek v celkové hodnotě 13,6 miliardy korun, který prodává Česká spořitelna, se přihlásilo osm zájemců. Jedná se o společnosti GMAC (dcera americké General Motors Acceptance Corporation), rakouská investiční banka Gutmann & Cie, GE Capital Global Financial Restructuring, J&T Banka, PPF a Schroders Salomon Smith Barney. Jednoho investora zastupuje Advokátní kancelář Balcar, Polanský a spol., osmý zájemce se skrývá za auditorskou firmou Ernst & Young. Vyplývá to z informací týdeníku EURO.
Investiční banka Goldman Sachs se na poslední chvíli rozhodla, že do tendru nepůjde. Podle nejmenovaného bankéře „Goldmany teď především zajímá konkursní balík z ČKA a to, jak se nakvartýrovat do Union banky“.
Soutěž, kterou pro spořitelnu zajišťuje společnost Corporate Development České spořitelny, má jediné kritérium: cenu. Předpokládá se, že cenové nabídky se budou pohybovat kolem šesti až sedmi procent celkové hodnoty balíku. Počet pohledávek je téměř 27 tisíc. Zhruba 3,5 tisíce z nich v hodnotě kolem 12,7 miliardy korun představují úvěry právnických a fyzických osob, které podnikají (například část pohledávek po firmě Vít Potraviny), 23,3 tisíce je pohledávek po nepodnikajících fyzických osobách (celkem za necelou miliardu).
Z indikované ceny (šest až sedm procent), která je nízká, vyplývá, že banka do balíku vložila takřka všechny pohledávky, se kterými už patrně opravdu neví, co dělat. Zřejmě se jedná o málo zajištěné a z hlediska dokumentace nekompletní pohledávky. „Nicméně i pro toto portfolio platí staré pravidlo: Neexistují špatná aktiva, ale pouze špatná cena. Za balík spořitelny nabídneme reálnou cenu,“ řekl týdeníku EURO nejmenovaný investiční bankéř. Předběžné nabídky pro první kolo mají zájemci doručit do konce dubna, termín pro druhé kolo je stanoveno na 24. června. Po provedení due diligence mají zájemci složit jistotu ve výši 30 milionů korun, což je mnohem menší částka, než se vyžaduje v soutěžích České konsolidační agentury (ČKA). Cenová nabídka pro druhé kolo může být až o 30 procent nižší než v předchozím (ČKA v poslední transakci povolila snížení jen o 20 procent).

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).