Hned za Divadlem na Vinohradech od předloňského července funguje restaurační pivovar Ossegg Praha. Jde o podnik inspirovaný a volně provázaný se stejnojmenným provozem v cisterciáckém klášteře v podkrušnohorském Oseku, ovšem nabídka piv v Praze je o dost širší. Sládek Filip Žaba se tu nemusí nijak krotit, spodně kvašenou klasiku ve stálé nabídce doplňuje i polotmavý red ale a sezonně i několik speciálů. „Je to moje druhá štace, předtím jsem vařil v pražském Jihoměstském pivovaru, kam jsem nastoupil hned po absolvování Podskalské,“ představuje Žaba svůj životopis.
„Jeho“ nerezová technologie srovnaná do nudle zabírá velkou část podzemní restaurace. Ossegg Praha nemá klasickou spilku, piva kvasí i leží ve velkých tancích. „Ročně tu můžu uvařit maximálně 3500 hektolitrů,“ počítá sládek.
To je krajní hodnota, které se pivovar v prvních letech provozu pravděpodobně nedotkne.
I když dnes Žabovo pivo odebírá ještě jedna pražská restaurace, naprostá většina produkce se vypije přímo v Římské ulici. Dobře vypadající výčepy nabízejí pět píp - čtyři z nich jsou pro stálý sortiment, pátá pro občasný speciál. Část piva se tu stáčí i do půllitrových skleněných láhví s patentním uzávěrem, které jsou - za což si Ossegg Praha vysloužil naši pochvalu - zálohované.
„Teďmusím zase vařit,“ loučí se Žaba. Právě vyrábí svrchně kvašený red ale, do kádě přijde nejdřív pronikavě vonící americká chmelová odrůda Mosaic a pak i novozélandská Pacific Gem.
Ochutnávání jsme načali u tmavé třináctky Balthasar. Spodně kvašený speciál s 5,4 procenta alkoholu působí překvapivě svěže a nijak sladce, voní kávou. Má znatelný říz a slabě citelnou hořkost.
Speciál zdobí velmi dobrá pitelnost. Zkrátka touto volbou nic nezkazíte.
Ostych není třeba mít ani před polotmavým pivem typu red ale Ruthard.
Jedenáctka si nese 4,5procentní alkoholový náboj a výraznou vůni grepu, uvnitř skrývá pronikavou kyselost a čerstvost.
Ossegg Praha
Rutharda korunuje vynikající pitelnost. •