Menu Zavřít

Ostrava jde nahoru

24. 6. 2019
Autor: Euro.cz

Pro všechny milovníky cestování a dobrého jídla se druhým centrem Moravskoslezského kraje stala obec vzdálená asi půl hodiny jízdy od Ostravy, Čeladná. Za posledních několik let tu vyrostlo neuvěřitelné množství nových kouzelných místa a každým rokem přibývají další.

Když zvažujeme, kam si zajet za wellness, nejprve si vzpomeneme právě na tuto oblast s hotely, jako jsou Miura, Jurášek, Cattaleya nebo kousek vzdálený Endemit či Grandhotel Tatra. Jejich prostory pro relaxaci patří mezi nejkrásnější v Česku. Pro Pražany ovšem cesta za odpočinkem v tomto případě někdy znamená až pětihodinovou jízdu (náš rekord). Vyplatí se proto zajet si do Beskyd minimálně na prodloužený víkend, stihnete tak alespoň přespat na více místech. My ještě doporučujeme designový butikový hotel Mezi plůtky. Krom zmíněných wellness hotelů, kde mimochodem všude skvěle vaří, si zajděte i do Rekovic. Vsadíme se, že podobnou obecní hospodu nikde jinde nenajdete.

Je až skoro neuvěřitelné, kolik zajímavých lidí, nápadů a investic se sešlo na malém prostoru mezi Frenštátem pod Radhoštěm a Frýdkem nad Ostravicí. Velkokapacitní hotely, penziony, malé butikové hotýlky, restaurace, to vše bylo postaveno v Beskydech za posledních několik let. Z Čeladné se stalo letovisko Ostravy. Pokud se sem chystáte, rezervujte si pobyty dlouho dopředu. Sjíždějí se sem Češi z celé republiky a na sezonu bývá vyprodáno.

Nejoblíbenější kavárna široko daleko sídlí v bývalé ruině kovárny a nese stejný název. Její parkoviště při každé naší návštěvě už zdálky napovídá, že možná budeme muset čekat na místo. Ovšem tady se krátké čekání jednoznačně vyplatí. Kovárna je totiž už legendární, v krásném jednoduchém prostředí s designovými detaily v horském stylu si vychutnáte skvělou kávu na bázi espresa a domácí koláče, doporučujeme povidlový. Navíc jsou v nabídce i malá jídla a pěkný výběr prosecca. Nedávno k malé cihlové budově přistavěli prosklenou část, a tím se pravděpodobnost lapení místa výrazně zvýšila.

Ostrava zaznamenala v poslední době obrovský boom. Máme pocit, že s otevřením Dolní oblasti Vítkovice pro veřejnost se do města sjíždějí nejen turisté, ale cestu si sem lidé plánují i z pracovních důvodů. Právě ve zmíněné DOV se posledních pár let koná největší český hudební festival Colours of Ostrava. Tou dobou město žije asi nejvíce. Nicméně i během roku se například v industriální budově bývalého plynojemu Gong konají konference a velké přednášky. My jsme se tu loni zúčastnili světové konference travel bloggerů TBEX, která měla neuvěřitelnou atmosféru, a z reakcí zahraničních influencerů víme, že byli z prostor Dolní oblasti Vítkovice nadšeni.

Co se týká gastronomické scény, Ostrava míří vysoko. Spousta kaváren, bister a restaurací vám zajistí nabitý víkend. Za nás můžeme doporučit HogoFogo Bistro na romantickou večeři, ideálně si pro tuto příležitost vyberte stůl na dvoře cihlového domu porostlého břečťanem. V designovém hotelu City najdete restauraci Loft. V prosvětleném prostoru s velkými francouzskými okny mířícími do ulice si pochutnáte na moderní kuchyni. V Bistru Boule za ušima si dejte něco malého během dne, zajděte si na snídani nebo si vypijte skleničku vína. Na kávu doporučujeme zajít do kavárny Co kafe, mimochodem dobře se tam během dne pracuje. V Laura coffee nebo v Ostravance praží kávu a skvěle vám ji i připraví. Na závěr doporučujeme ostravské junk food Fancy Fries, hranolky z českých brambor s domácími omáčkami.

Cattaleya

Cattaleya je pro nás kulinárním počinem roku v Beskydech. Restaurace patřící k luxusnímu butikovému hotelu má tvar připomínající budovu pražského Expa. Prosklená kulatá stavba perfektně zapadá do všudypřítomné zeleně, a nabízí tak z každého místa nádherný pohled do zahrady. V takovém prostředí nejde jinak než podávat mimořádné jídlo. Doporučujeme si objednat degustační menu s vinným párováním. Cattaleya je přesně tím místem, kde chcete sedět několik hodin a užívat si dokonalé chutě. Velký důraz je kladen i na personál, který se o hosty pečlivě stará a se znalostí představuje jednotlivé chody. Až budete příště v Beskydech, restauraci Cattaleya si rozhodně nenechte ujít.

CIF24

Penzion Jurášek Spíše než penzion je už dnes Jurášek luxusním horským hotelem v Kunčicích pod Ondřejníkem, vesnici vzdálené pár kilometrů od Čeladné. Nádherná zahrada s koupacím jezírkem, tenisovými kurty a rybníkem, v němž si můžete zachytat, láká především v letní sezoně. V zimě vás naopak bude zajímat spíše vnitřní část penzionu, a to ta odpočinková. V krásném wellness se dá strávit celý den nicneděláním. Božský den v Juráškovi je ideál ní zakončit v restauraci. My se sem vždy těšíme na sladké a místní vyhlášené tvarohové knedlíčky s vanilkovou omáčkou, ty jsou už dnes povinností. Skvěle si tu vědí rady i s různými druhy masa, a tak neuděláte chybu, když vyzkoušíte některou z nabízených ryb nebo třeba srnčí. Vždy si tu ale dáte sezonní menu, z něhož jsme my na jaře ochutnali povedené varianty na medvědí česnek.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).