Menu Zavřít

Ostravské hutě v nejistotě. Kdo splatí dluhy Sandžíva Gupty?

27. 12. 2018
Autor: čtk

Podezření odborářů a zaměstnanců hutí ArcelorMittal Ostrava, že s prodejem největší české ocelárny není něco v pořádku, dále zesílilo. Nový vlastník Liberty House Group byznysmena Sandžíva Gupty se kvůli akvizici skupiny hutí od koncernu ArcelorMittal silně zadluží. Převedené podniky tak budou muset vydělat nejen na svůj provoz, ale i na splacení ohromných finančních závazků.

Strukturu financování akvizice zveřejnili odboráři ArcelorMittalu Ostrava (AMO) ve svém časopisu eNHáčko. „Od konzultační společnosti Syndex, která pro Evropskou radu zaměstnanců ArcelorMittalu monitoruje Liberty House, jsme se dozvěděli některé nové informace, které částečně vnášejí trochu světla do tohoto temného kšeftu mezi ArcelorMittal a Liberty House,“ uvedl odborář Vítězslav Prak.

Liberty House podle Syndexu zaplatí 16 procent peněz z prostředků rodiny Guptů. Dalších 24 procent uhradí z výnosů dluhopisů, které vydá s devítiprocentním úrokem a splatností sedm let. Na zbývajících 60 procent si vezme bankovní úvěr se splatností 8 až 10 let. Nelze přitom spoléhat na to, že by Sandživ Gupta tyto závazky i úroky splácel z výnosu jiných firem.

Koncern ArcelorMittal prodávat musel, protože jinak by se nedostal k vytoužené kořisti - největší evropské ocelárně Ilva v italském Tarantu. Aby nezískal na evropském trhu příliš dominantní pozici, dohodl se s Evropskou komisí na odprodeji oceláren v Česku a Rumunsku spolu s menšími závody v Belgii, Lucembursku, Itálii a Makedonii.


Přečtěte si rozhovor:

Budoucnost oceli vidíme v recyklaci, říká nový majitel ArcelorMittalu

 Sandžív Gupta, výkonný předseda skupiny GFG Alliance, kam patří i Liberty House


Zájem o odkup celého balíku hutních závodů projevil pouze jeden uchazeč – Liberty House Group. Kupní cenu účastníci nezveřejnili, podle informací týdeníku Euro se má jednat o zhruba 700 milionů eur (18 miliard korun). Odboráři by uvítali spíše příchod druhého zájemce, společnosti British Steel. Ta však měla zájem pouze o ostravské hutě, i proto neuspěla.

EBF24

Až vysoké pece vyhasnou. Nový vlastník ArcelorMittal budí rozpaky

 Ostravské hutě

Dále čtěte:

Odboráři ArcelorMittalu se obávají, že huť dopadne jako OKD

Zisk ArcelorMittal se zvýšil o 42 procent, dostal se nad 60 miliard korun

Loučení s mahárádžou: Mittal koupil ostravské hutě za 175 milionů, vytáhl z nich 47 miliard

Co s emisemi CO2? ArcelorMittal z nich bude vyrábět palivo pro auta

Přezkoumejte prodej ArcelorMittalu, žádá Babiš Evropskou komisi

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).