Menu Zavřít

OSTUDA V USA

30. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Philipp Holzmann

WASHINGTON (dpa) – Stavební koncern Philipp Holzmann dostal ve Spojených státech pokutu za nelegální cenové úmluvy při práci na amerických vládních zakázkách. Pokuta činí 30 milionů dolarů (64,8 milionu marek). Jak oznámilo ministerstvo spravedlnosti, stavební podnik vinu přiznal.

EBF24

Americká justice dává Holzmannu za vinu, že u dvou projektů Úřadu na pomoc rozvojovým zemím manipuloval v Egyptě s cenovými nabídkami, a poškodil tak americké daňové poplatníky. Oba plány se týkaly zpracování odpadních vod. Šéf kartelového odboru ministerstva spravedlnosti Joel Klein dodal, že trest je výsledkem rozsáhlého mezinárodního vyšetřování.

Stavební koncern Philipp Holzmann oznámil loni v lis–topadu platební neschopnost v důsledku nepokrytých ztrát 2,4 miliardy marek (EURO 48/1999) a přihlásil se do konkursu. Po intervenci kancléře Gerharda Schrödera a příslibu čtvrt miliardy marek ze státní kasy souhlasil věřitelský výbor se spuštěním sanačního programu. K radosti zaměstnanců, nikoli trhu. Stavební svaz označil intervenci státu za bezprecedentní a bez–ohlednou vůči zbankrotovaným malým podnikům v odvětví. Šéf Evropské centrální banky Wim Duisenberg dokonce obvinil Schrödera z propadu společné měny eurozóny.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).