Menu Zavřít

Otestujte obchodního partnera

25. 5. 2006
Autor: Euro.cz

SinTe

PRAHA (oh) - Společnost SinTe začala firmám a jednotlivcům nabízet systém sledování vazeb, který dokáže pomocí několika kliknutí v počítači zjistit, kdo stojí v pozadí firem působících na českém trhu. Systém sledování vazeb (SSV) získává data z různých zdrojů a podle požadavků klienta zobrazuje vztahy a vazby mezi společnostmi, jejich vlastníky či statutárními zástupci a dalšími ekonomicky aktivními subjekty, jako jsou například živnostníci a správci konkurzní podstaty. Zároveň SSV sleduje, zda není daný subjekt nebo jiná firma či jedinec z jeho okolí v konkurzu, návrhu na konkurz, likvidaci, exekuci, vyrovnání, případně zda není evidován v některé z dlužnických databází. „Použitím systému lze předejít nemilému překvapení, například při neplnění finančních závazků klienty, při spolupráci s firmou podezřelou z nekalých finančních operací či obchodování s ‛bílými koňmi‛,“ říká ředitel SinTe Jan Denemark.
Systém v sobě integruje informace z více než pětatřiceti informačních zdrojů, například z Obchodního rejstříku, Střediska pro cenné papíry, Registru živnostenského podnikání, ze seznamu dlužníků Všeobecné zdravotní pojišťovny a České konsolidační agentury a z patnácti dalších dlužnických databází. „Systém sledování vazeb v současnosti spravuje aktuální data o statisících právnických osob, tedy společností, a milionech fyzických osob, především živnostníků a statutárních zástupců firem. Veškeré informace jsou sledovány včetně historického vývoje, lze proto zjistit garantované a úplné informace o okolí sledovaného subjektu,“ tvrdí Denemark.
Systém lze využívat dvěma způsoby. Tím prvním je koupě databáze SSV a její instalace do firemní počítačové sítě, jakési „naroubování“ na interní informační systém společnosti. „Banka může tímto způsobem například zjistit, zda její zaměstnanec, jenž schvaluje úvěr pro nějakou firmu, není s daným subjektem nějakým způsobem provázán,“ vysvětluje Denemark. Druhou variantou využívání SSV je přístup do databází prostřednictvím internetu, přes webový prohlížeč. Jedna licence pro neomezený počet dotazů stojí měsíčně tři tisíce korun, v případě multilicence se cena zvyšuje v závislosti na počtu uživatelů na několik desítek tisíc korun za měsíc. SinTe v systému v současnosti eviduje 47 tisíc dlužnických záznamů a více než sto tisíc subjektů, které mají v záznamech některý z negativních příznaků, jako je exekuce, dluh, nevyrovnání, konkurz či návrh na konkurz.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).