Menu Zavřít

Otevírá Česku dveře do Ghany. Podnikatel Laryea za to sbírá ocenění

6. 12. 2016
Autor: Knights

Česká republika získává věhlas na západě Afriky. Úspěch českých byznysmenů zařizuje Ghaňan žijící v Dolních Břežanech Karl Laryea. Za podporu vzájemných obchodních vztahů podnikatel obdržel ocenění od českého ministerstva zahraničí.

„V letošním roce byla vyznamenána společnost Knigts a její spolumajitel Dr. Karl Laryea, který patří mezi nejaktivnější české podnikatele v Ghaně. Zastupitelský úřad Akkra již druhým rokem využil stříbrné pamětní medaile Ministerstva zahraničních věcí a při příležitosti oslavy státního svátku 28. října tuto medaili uděluje významným osobnostem, které se zasloužily ´o rozvoj česko-ghanských vztahů´, především v oblasti ekonomické diplomacie,“ říká pro Euro.cz mluvčí ministerstva zahraničních věcí České republiky Aneta Kovářová.

Český podnikatel s ghanskými kořeny Karl Ayikai Lareya je podle české velvyslankyně v Ghaně Margity Fuchsové opravdovým obchodním velvyslancem České republiky v různých průmyslových odvětvích. Stojí hned za několika úspěšnými českými obchodními projekty v Ghaně. Naposledy zařídil dovoz 350 českých traktorů pro sklizeň rýže.

Vlastnosti traktorů prostějovského výrobce Šálek ocenil dokonce prezident africké země John Dramani Mahama. Nízké nákupní ceny a technické dovednosti českých strojů by podle něj mohly vést k dalším objednávkám zemědělských strojů z Česka.

Á la Baťa

Karl Ayikai Lareya stojí také za loňským projektem oživení továrny na boty, kterou kdysi postavily československé podniky. Vyrábí až tisíc párů bot denně. V duchu baťovského přístupu společnost Knights ve městě vybudovala i zázemí včetně zdravotního střediska a ubytování pro dělníky. Firma vyrábí běžné sandály i speciální boty pro armádu.

Slavnostního předání cen v Ghaně se před pár dny zúčastnilo přibližně 200 hostů včetně velvyslanců a dalších členů diplomatického sboru, zástupců ghanských státních institucí, místních kmenových vůdců, českých i ghanských podnikatelů, krajanů i ghanských absolventů českých vysokých škol.

CIF24

Medaili ministerstva zahraničí v minulosti získaly také česko-ghanská investice Sky Watter, která otevřela továrnu na výrobu balené pitné vody, a ghanská společnost Summit General Supplies. Ta od roku 2004 dováží do Afriky české sklo a porcelán a provozuje jeho prodejnu v Akkře.

Čtěte také:

Chudá Afrika je mýtus. Aliko Dangote buduje stát ve státě

Poslední bílé místo pro vývoz? Černá Afrika


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).